TRAGEDIJA

Djevojka (26) se osjećala loše, liječnici su tvrdili da ima koronu i infekciju, a onda je za tri tjedna umrla od - raka

Njena majka Andrea sada vodi kampanju za novi zakon i brže dijagnoze

Jessica Brady (lijevo) s majkom Andreom (desno)

 Facebook

Tijekom pandemije korone prije četiri godine, Jessica Brady (26) počela je osjećati zdravstvene tegobe, ali mogla je obaviti samo virtualne preglede kod liječnika opće prakse koji su joj rekli da njeni simptomi nisu ništa ozbiljno.

Vjerovali su da ima infekciju mokraćnih puteva i koronu, unatoč tome što nije mogla dati uzorak urina i unatoč nekoliko negativnih testova koji su osporavali dijagnozu. Tri tjedna kasnije, Jessica je preminula od raka, prenosi Daily Mail.

Saznala je da ima rak, koji je u međuvremenu toliko uznapredovao da liječnici nisu mogli utvrditi odakle je nastao, tek nakon što je otišla u privatnu ambulantu gdje su utvrdili simptome poput gubitka težine, povraćanja i kašlja koji je trajao pet mjeseci.

image

Jessica Brady

Facebook

Isti dan bila je primljena u bolnicu, gdje nije mogla ustati iz kreveta, a medicinski radnici plakali su s njom jer nije postojala nada za oporavak. Preminula je u jutarnjim satima, dok joj je obitelj spavala.

- Najveći strah svakog roditelja je gubitak djeteta, mi smo njihovi kreatori i zaštitnici. Rak se proširio na kralježnicu, jetru, želudac, pluća, kosti i limfne čvorove. Iako se ordinaciji opće prakse javila 20 puta, njene dijagnoze bile su neutemeljene - napisala je njena majka Andrea.

Vjeruje da joj je kći bila žrtva ‘nesvjesne pristranosti’, budući da je bila mlada i nije imala veliki rizik za rak, pa su liječnici pretpostavili da nije u pitanju neka ozbiljna bolest.

image

Jessica Brady (desno) s majkom Andreom (lijevo)

Facebook

- Da je samo jedan od četiri liječnika uzeo trenutak da ponovno pregleda njen slučaj, mogla je barem imati šanse za oporavak. Zaslužila je to, ali rečeno joj je kako nema nade i da će uskoro umrijeti - prisjeća se Andrea.

Nakon tragične smrti kćeri odlučila je pokrenuti kampanju za ‘Jessin zakon’ i prikupila je više od 323 tisuće potpisa. Njen prijedlog je jednostavan - ako nakon tri konzultacije pacijentovo stanje ostane nepromijenjeno, simptomi eskaliraju ili nema potkrijepljene dijagnoze, slučaj treba ići na reviziju i novu procjenu.

image

Jessica Brady

Facebook

- Bezbrojna iskustva koja su mi ispričana jasno pokazuju da liječnici opće prakse nisu proaktivni kad pacijenti duže vrijeme imaju iste simptome. Najčešće ne odstupaju od svoje početne dijagnoze, čak ni kad je neutemeljena. Moramo podržati medicinske stručnjake da budu znatiželji i rano dijagnosticiraju, kako bi spriječili da i drugi dožive devastaciju gubitka najmilijih - zaključuje Andrea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 19:51