RATNI ZLOČINI U AFRICI

Dječake slao da ubijaju i siluju: U Haagu na 14 godina osuđen kongoanski krvnik

Sudac je kritizirao tužitelje jer nisu skupili dovoljno dokaza da se optužnica podigne i za seksualne ratne zločine
 AP

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu kaznio je kongoanskog vojnog zapovjednika Thomasa Lubangu s 14 godina zatvora zbog regrutiranja djece-vojnika mlađih od 14 godina u svoju paramilitarnu vojsku kojom je svojedobno zapovijedao tijekom krvavih etničkih sukoba u toj afričkoj državi.

Lubanga (51) je proglašen krivim u ožujku, što je bila prva presuda ICC-a od njegova osnivanja prije deset godina, a sada mu je izrečena i kazna, čime je proces protiv njega postao prvi na tome sudu koji je okončan. Kongoanski zapovjednik nije pokazao emocije dok je sudac Adrian Fulford čitao obrazloženje kazne. Kako je Fulford rekao, kazna reflektira potrebu za zaštitom djece u ratnim područjima.

“Ranjivost djece znači da im je potrebna posebna zaštita”, rekao je sudac u obrazloženju presude koju su aktivisti za prava djece već komentirali kao “značajan korak naprijed”.

Krvavo zlato

Lubangi, koji je čitavo vrijeme tvrdio da je nevin i da nije regrutirao djecu u vojsku, u kaznu će se uračunati vrijeme koje je proveo u zatvoru tijekom suđenja, što znači da bi na slobodu trebao biti pušten za osam godina. Tužiteljstvo je za njega tražilo kaznu od 30 godina u “ime svakog regrutiranog djeteta, u ime pokrajine Ituri”. Procjenjuje se da je u sukobima između etničkih skupina Hema i Lendu u Ituriju ubijeno više od 60.000 ljudi .

Thomas Lubanga bio je zapovjednik Unije kongoanskih patriota (UPC), paramilitarne postrojbe etničke skupine Hema. Vojno krilo UPC-a, Patriotske snage za oslobođenje Konga (FPLC), bilo je jedna od brojnih paramilitarnih postrojbi koje su u razdoblju od 2002. do 2003. vodile krvavi rat za kontrolu nad zlatom bogatom sjeveroistočnom regijom Ituri. U sukob, koji je bio dio šireg konflikta u Demokratskoj Republici Kongo, naposljetku su se uključile i postrojbe iz susjedne Ugande.

Pitanje odštete

“Ovo je veoma važna presuda koja će donijeti određenu utjehu žrtvama”, rekao je pred sudnicom pravni zastupnik 140 žrtava Franck Mulenda. Odvjetnik je naglasio kako njegovi klijenti sada čekaju da ICC zapovjedi isplatu odštete za njih “kako bi se mogli vratiti svom obrazovanju i naći mjesto u normalnom životu”.

Iako su aktivisti za ljudska prava isticali da su postrojbe pod Lubanginim zapovjedništvom odgovorne za niz silovanja tijekom sukoba u Ituriju, u optužnici protiv afričkog paramilitarnog zapovjednika nisu istaknute takve optužbe.

Kritika tužiteljima

Sudac Fulford prošli je mjesec kritizirao tužiteljstvo ICC-a i njegova bivšeg glavnog tužitelja Luisa Morena Ocampa jer nisu prikupili dovoljno dokaza koji bi osigurali podizanje optužnice protiv Lubanga zbog seksualnih zločina koje su počinile njegove postrojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:20