ODGOVOR NA PROZIVKE

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica: Sramim se antisemitizma u BiH

Suljagić je u emotivnom tekstu na portalu Istraga.ba odgovorio na prozivke iz propalestinskih udruga u BiH

Emir Suljagić

 Srđan Vrančić/Cropix

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je u četvrtak kako bi svi morali pokazati dužnu dozu solidarnosti sa žrtvama među Židovima koje je u napadima na Izrael 7. listopada prouzročio Hamas, ističući kako ga neki od tih zločina podsjećaju na ono što su na početku rata u BiH radile srpske snage.

Suljagić je u emotivnom tekstu na portalu Istraga.ba odgovorio na prozivke iz propalestinskih udruga u BiH, iz kojih su ga optuživali kako Memorijalni centar Srebrenica šuti dok u Gazi stradaju civili u izraelskim napadima.

Metom napada tih udruga postala je i Munira Subašić iz udruge "Majke Srebrenice", kao i zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić.

Iz udruge "Palestinska zajednica u BiH" optužili su ih da su "založili" Memorijalni centar Srebrenica za potporu Izraelu i to zbog veza koje su ranije uspostavili sa Svjetskim židovskim kongresom (WJC).

Ta je utjecajna židovska organizacija iskazala jasnu solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Izvršni potpredsjednik WJC Menachem Rosensaft i osobno je ove godine bio na komemoraciji u Srebrenici te tada jasno kazao kako je ubojstvo osam tisuća srebreničkih muškaraca i dječaka zločin ravan holokaustu u Drugom svjetskom ratu.

Nakon napada na Izrael Rosensaft je apelirao na javnost u BiH da razumije poziciju Izraela i ozbiljnost napada kojima je bio izložen, no umjesto toga u toj su zemlji, a posebice u Sarajevu, zaredali skupovi potpore Palestinscima uz osude židovske države, a zbog otvorenog antisemitizma koji je na njima prevladavao prosvjedovala je i veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg.

Suljagić, koji je i osobno preživio genocid u Srebrenici, sada je poručio kako su on i njegovi suradnici iz Memorijalnog centra dužni samo žrtvama čiji uspomenu čuvaju, a Hamasu ne duguju ništa.

"Jedna od prvih stvari koju sam vidio ujutro 7. listopada bio je video klip trojice pripadnika Hamasa koji u automobilskoj prikolici sjede na izlomljenom i polugolom ženskom tijelu i uz povike i slavlje se vozaju kroz Gazu.

Prvo na što mi je palo na um bio je travanj 1992., kada su pripadnici jedinica Službe državne sigurnosti Srbije okupirali Bratunac, i nakon što su ga ubili, vezali tijelo pekara Fejze Raškaja za auto i vozali se kroz grad naočigled svih", napisao je Suljagić.

Dodao je kako među svojim sunarodnjacima nije vidio nikakvu reakciju na Hamasov napad ali je vidio kako se "rulja skoro po komandi ostrvila na šačicu bosanskih Židova" uključujući tu i "erupciju antisemitizma među intelektualnom i akademskom elitom".

"Odbijam, i uvijek ću odbijati biti u društvu Vladimira Putina, Vojislava Šešelja, Noama Chomskog i drugih prijatelja Palestine koji negiraju naš genocid", poručio je kritičarima Suljagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 19:22