ZLOĆUDNE AKCIJE

Diljem Europe stvara se alijansa protiv Putina, no je li prekasno?: ‘To je već minirano...‘

Britanci također planiraju ojačati i dodatno formalizirati suradnju sa zemljama kontinentalne Europe

Postrojenja u Sjevernom moru

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Britanija je potpisala sigurnosni sporazum s Belgijom kako bi zaštitile Sjeverno more od potencijalne ruske sabotaže na vjetroelektranama, naftnim platformama i plinovodima, objavio je londonski The Times. Britanci također planiraju ojačati i dodatno formalizirati suradnju sa zemljama kontinentalne Europe, pripremajući sporazume sa zemljama poput Danske, Norveške, Njemačke, Nizozemske i Francuske o povezivanju u "sigurnosni pakt Sjevernog mora".

Sporazum Belgije i Velike Britanije upravo je potpisan, dvije zemlje upozoravaju na "zloćudne akcije Putinove Rusije u Sjevernom moru, koje je dom ključne mreže morskih vjetroelektrana, plinovoda, električnih kabela i naftnih platformi".

Velika Britanija globalno prednjači u suprotstavljanju Putinu. Naša energetska sigurnost je od najveće važnosti, istaknuo je britanski ministar energetike Grant Shapps, nakon sastanka s belgijskim vicepremijerom Vincentom Van Quickenborneom, s kojim je potpisao sporazum. Prijetnje i izazovi značajno su se povećali posljednjih mjeseci, ističe britanski ministar.

Od ruske invazije na Ukrajinu, europske obavještajne službe otkrile su ruske špijunske aktivnosti u blizini lokacija ključnih energetskih postrojenja. Prošli mjesec dužnosnici NATO-a izrazili su "jake sumnje" da je Rusija već minirala podvodnu infrastrukturu tvrtki koje upravljaju naftnim i plinskim platformama, cjevovodima, električnim priključcima i telekomunikacijskim kabelima.

Times podsjeća i da je da je Washington Post pisao o tome da je CIA upozorena na potencijalni napad na naftovodna postrojenja lani u lipnju.

Novi britanski plan zaštite energetske i telekomunikacijske infrastrukture u Sjevernom moru predviđa blisku suradnju s NATO-om, korištenje bespilotnih letjelica i slanje specijaliziranog vojnog broda za zaštitu podmorja od ruske sabotaže. U travnju je britanski ministar Shapps prisustvovao sastanku osam drugih europskih zemalja u belgijskoj luci Ostend gdje se razgovaralo o izgradnji najveće mreže obnovljive energije na svijetu u Sjevernom moru, s ciljem opskrbe 300 milijuna kućanstava do 2050. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:09