BORBA S VODOM

Diljem Europe poplavile rijeke, Dunav se izlio iz korita kod Budimpešte: ‘Ovo nismo vidjeli godinama‘

Dijelovi Budimpešte na nekoliko su mjesta poplavljeni, a situaciju su dodatno pogoršali kiša i snijeg

Ilustracija

 Ferenc Isza/Afp

Nakon što je u četvrtak pala obilna kiša, u dijelovima sjeverne i središnje Europe nastavila se borba s poplavama. Brane protiv poplava podignute su u Nizozemskoj, Njemačkoj i susjednoj nam Mađarskoj, prenosi Euronews.

Vodostaj u Budimpešti dosegnuo je najvišu razinu u posljednjem desetljeću, u srijedu navečer najviša razina Dunava iznosila je 6,93 metra. Iz ureda gradonačelnika došla je obavijest kako se svi automobili koji se nalaze na zatvorenim dijelovima nasipa moraju ukloniti zbog porasta vodostaja.

image
Ferenc Isza/Afp

Dijelovi Budimpešte na nekoliko su mjesta poplavljeni, a situaciju su dodatno pogoršali kiša i snijeg koji se topio na netipično toplim temperaturama za prosinac.

Nizozemska i Njemačka također su digle brane protiv poplava. U Nizozemskoj je problematična rijeka IJssel u kojoj je razina vode u nekim trenucima rasla brzinom od jednog centimetra po satu. U kombinaciji s teškim vremenskim prilikama u susjednoj Njemačkoj koje su ostavile tlo zasićenim, otjecanje vode je otežano.

image
Ferenc Isza/Afp

U Njemačkoj je prvi put u ovom desetljeću postavljena brana u blizini Magdeburga kako bi se smanjio pritisak rijeke Elbe, a neke su životinje preventivno uklonjene iz svojih nastamba u safari parku u sjevernoj Njemačkoj.

Zapadna Litva također strahuje od porasta razine voda. U tom dijelu zemlje nalazi se delta rijeke Njemen koja se s poplavama uglavnom susreće u proljeće. Međutim, ove zime već je drugi put dosegnuta kritična razina vode.

image
Ferenc Isza/Afp
image
Ferenc Isza/Afp
image
Ferenc Isza/Afp
image
Ferenc Isza/Afp
image
Ferenc Isza/Afp
image
Ferenc Isza/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54