POLICIJSKA BRUTALNOST

DILERA CIGARETA POLICAJAC ZADAVIO GOLIM RUKAMA Stotine marširale u znak prosvjeda

Nekoliko stotina Njujorčana marširalo je jučer u znak prosvjeda protiv brutalnosti policije i smrti 43-godišnjeg Afroamerikanca kojeg je ubio policajac nedozvoljenim borilačkim zahvatom.

Otac šestero djece zarađivao je za život prodajom švercanih cigareta. Eric Garner umro je u četvrtak nakon što ga je policajac u raciji na Staten Islandu oborio na pod. Prosvjednici su skandirali posljednje Garnerove riječi “Ne mogu disati!”. Garnera je policija zaustavila u četvrtak pod sumnjom da prodaje ilegalne cigarete.

Zabranjeni zahvat

“Nije imao oružje, nikad nije bio optuživan za nošenje oružja ili pljačku, ništa. Zbog cigareta? Jel’ vi to ozbiljno?”, zgrožena je Garnerova sestra Emerald. Rekla je da mnoge trgovine trguju švercanim cigaretama i, ako ih uhvate, izgube dozvolu za rad. Eric je izgubio život. Javnost je zgrožena jer je amaterska snimka policijske akcije osvanula na internetu, a na njoj se vidi kako je policajac bacio na pod Garnera nedozvoljenim zahvatom, a on zatim stenje da ne može disati.

Gušenje žrtve

Javna pravobraniteljica Tish Times rekla je da će tražiti objašnjenje zašto policajci automatski primjenjuju borilački zahvat koji je odavno zabranjen baš zato što može izazvati gušenje žrtve. Zbog skandala je i njujorški gradonačelnik Bill de Blasio morao odgoditi odlazak svoje obitelji na godišnji odmor u Italiju.

Na udaru je bijesne javnosti jer je brojne glasove dobio baš na obećanju da će urediti policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 09:23