AUTOMOBIL-BOMBA

Deseci mrtvih i ranjenih u eksploziji u školi

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Među žrtvama su polaznici akademije, osobe koje su bile u redu za prijavu u policiju i prolaznici
 AFP

SANA - U eksploziji automobila bombe pred policijskom akademijom u glavnom gradu Jemena Sani u srijedu rano ujutro poginulo je najmanje 30, a ranjeno više od 50 ljudi, objavili su policijski izvori.

Nemiri su u Jemenu česti od narodne pobune 2011. koja je dovela do smjene vlasti i razdora u vojsci, a još su se pojačali od rujna, kad je paravojska šijitskog plemena Houthija zauzela Sanu, povećavši bojazan od sektaških sukoba.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a u sličnim situacijama dosad je najčešće odgovornost preuzimala al-Kaida Arapskog poluotoka, jedan od najaktivnijih ogranaka te terorističke mreže.

Među žrtvama su polaznici akademije, osobe koje su bile u redu za prijavu u policiju i prolaznici, rekli su policijski izvori.

Cilj većine napada u protekle četiri godine bile su jemenske sigurnosne strukture. Tijekom vojne parade u svibnju 2012. bombaš samoubojica ubio je 90 ljudi, a u koordiniranom napadu na vojnu bolnicu prije godinu dana poginulo je više od 50 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:53