ŠTO ĆE NAPRAVITI TRUMP?

DEMOKRATI NAJAVILI DA BI NA KUŠNJU MOGLI STAVITI REPUBLIKANCE U KONGRESU Žele ih natjerati da biraju između isplate povrata poreza i financiranja zida

Chuck Schumer i Nancy Pelosi
 Jim Young / REUTERS

Djelomična blokada vlade traje već gotovo tri tjedna, a demokrati su u srijedu najavili da bi mogli testirati podršku republikanaca zahtjevu predsjednika Donalda Trumpa za izgradnjom zida na granici s Meksikom prijedlogom zakona o financiranju porezne uprave koja bi ovih dana trebala isplatiti povrat poreza milijunima Amerikanaca.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i njezini demokrati koji su prošli tjedan preuzeli taj dom, nakon izbora na polovici mandata američkog predsjednika u studenom, planiraju mjeru kojom bi se odmah prekinula blokada ministarstva financija, komisije za vrijednosnice i burze te nekoliko drugih agencija koje su u djelomičnoj blokadi od 22. prosinca.

Demokrati žele natjerati republikance da biraju između financiranja porezne uprave (IRS), u vrijeme dok bi trebala isplatiti povrat poreza milijunima Amerikanaca, i njezina daljnjeg blokiranja.

Trumpova vlada u odgovoru na tu ideju u utorak je poručila da će i bez vraćanja financiranja IRS nekako učiniti da se te isplate ipak dogode.

U Washingtonu je i dalje u središtu pozornosti insistiranje američkog predsjednika na izgradnji barijere na američko-meksičkoj granici zbog koje dvije strane međusobno prebacuju krivnju za blokadu rada državnih agencija.

Trump je u obraćanju američkoj naciji u utorak navečer upitao: "Koliko se još američke krvi mora proliti prije no što Kongres počne raditi svoj posao?", referirajući se na ubojstva za koja tvrdi da su ih počinili ilegalni migranti.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer je u odgovoru predsjedniku rekao da obojica žele snažniju sigurnost na granici, no da se ne slažu oko najboljeg pristupa.

"Većina predsjednika koristila je obraćanje iz Ovalnog ureda za plemenite svrhe. Ovaj predsjednik je pozadinu Ovalnog ureda upravo iskoristio kako bi stvorio krizu, širio strah i odvratio pozornost od kaosa u svojoj administraciji", kazao je Schumer.

Pelosi će kasnije ovaj tjedan na pojedinačno glasovanje staviti sredstva za rad jedne po jedne agencije, od ministarstva domovinske sigurnosti i pravosuđa, do poljoprivrednih, trgovinskih i agencija za rad.

Koristeći demokratsku većinu kako bi te mjere prošle u Zastupničkom domu Pelosi se nada da će dobiti i dovoljnu podršku republikanaca u Senatu, drugom domu parlamenta, koji će je podržati i odustati od Trumpove ideje zida.

Ovi politički manevri dolaze u vrijeme sve većeg bijesa javnosti oko suspenzije rada dijela državne uprave koja je rezultirala prestankom rada stotina tisuća saveznih zaposlenika.

Ostali "ključni" zaposlenici dužni su pojavljivati se na poslu, no bez plaće.

Sastanci

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida za ovu godinu podignuo je tenzije u Washingtonu, a mnogi sumnjaju hoće li Pelosi uspjeti primorati Senat na djelovanje.

Čelnik republikanaca u tom tijelu Mitch McConnel ne odustaje od neprihvaćanja svakog proračuna koji nema podršku predsjednika.

Trump i potpredsjednik Mike Pence u srijedu će stići na Capitol Hill kako bi održali tjedni zatvoreni sastanak s republikancima iz Senata. Očekuje se da će ih pozvati da ostanu odlučni oko njegovog zahtjeva za zidom, iako neki od njih javno upozoravaju da gube strpljenje.

Kasnije tijekom dana Trump će održati sastanak s predstavnicima obaju stranaka u Kongresu i pokušati promijeniti stanje. Predsjednik u četvrtak putuje na granicu kako bi naglasio migrantsku "krizu" koju njegovo konzervativno biračko tijelo želi da je riješi.

Zasad se čini da ni Trump ni njegovi demokratski protivnici u Kongresu neće posustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:40