PARLAMENTARNI IZBORI

DEMOKRACIJA U SJEVERNOJ KOREJI Na izborima mogli glasati samo za jednog kandidata

This undated picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 3, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (R) inspecting an electronics factory in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUTTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 KNS/AFP

SEUL - Gotovo svi sjevernokorejski birači glasovali su u nedjelju na parlamentarnim izborima na kojima je u svakom izbornom okrugu bio istaknut samo jedan kandidat, što je daleko od demokratskih pravila i vlastima omogućuje da utvrde tko je pobjegao u inozemstvo.

Samo jedan kandidat, koji odredi vladajuća stranka, smije se kandidirati u svakom od 687 okruga. Birači moraju samo izabrati "da" ili "ne" na glasačkom listiću.

I oni slušaju. Odziv 2009. bio je 99,98 posto, a potpora kandidatima 100 posto.

Sjevernokorejske su vlasti u nedjelju navečer, putem agencije KNCA, objavile da su glasovali svi birači, osim onih koji se nalaze u inozemstvu. Bolesnima je omogućeno glasovanje kod kuće.

Riječ je o prvim parlamentarnim izborima otkako je vlast preuzeo Kim Jong-Un nakon smrti svojeg oca Kim Jong-Ila u prosincu 2011.

Kao i njegov otac prije njega, Kim se kandidirao u 111. okrugu, Mont Paektu na sjeveru zemlje, u blizini kineske granice. Taj okrug smatra se svetim jer je utemeljitelj zemlje, Kim Il-Sung, otac Kim Jong-Ila, ondje organizirao protujapanski gerilski kamp u vrijeme japanske kolonizacije Koreje. Tvrdi se da se Kim Jong-Il rodio na toj planini 1942.

Izbori se održavaju svakih pet godina, a parlament zasjeda jednom ili dva puta na godinu kako bi izglasovao proračun ili potvrdio odluke Radničke stranke Koreje.

Izbori vlastima služe i za popis stanovništva jer dužnosnici koji ih organiziraju mogu u svakoj kući provjeriti nedostaje li koji upisani birač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:29