POSTIGNUT KOMPROMIS

Danska stočarima najavljuje porez na ugljik, uz subvencije i porezne olakšice

Danska je veliki izvoznik svinjetine, mlijeka i mliječnih proizvoda i poljoprivreda je najveći izvor štetnih plinova

Danska premijerka Mette Frederiksen

 Ludovic Marin/Afp

Danska planira krajem desetljeća uvesti porez na ugljični dioksid u stočarskom sektoru, objavila je vlada u utorak, istaknuvši da će poljoprivrednicima osigurati subvencije i porezne olakšice kako bi im olakšala prilagodbu poslovanja.

Porez su u veljači predložili stručnjaci koje je vlada angažirala u potrazi za rješenjima za zakonom propisano smanjivanje emisije stakleničkih plinova za 70 posto u odnosu na razine iz 1990. godine.

Vlada je u ponedjeljak navečer postigla kompromis s poljoprivrednicima, prehrambenom industrijom, sindikatima i ekološkim udrugama o novom nametu.

Danska je veliki izvoznik svinjetine, mlijeka i mliječnih proizvoda i poljoprivreda je najveći izvor štetnih plinova.

Od 2030. poljoprivrednici bi trebali plaćati porez od 300 danskih kruna (40,30 eura) po toni ugljičnog dioksida. Od 2035. iznos bi trebao porasti na 750 danskih kruna.

Poljoprivrednici će imati pravo na porezni odbitak na dohodak od 60 posto, što znači da će od 2030. zapravo plaćati porez od 120 kruna po toni C02 i 300 kruna od 2035. Vlada će ih pratiti subvencijama koje bi stočarima trebale olakšati prilagodbu poslovanja.

Porez bi mogao podići cijenu kilograma mljevene govedine za dvije krune, rekla je ministrica gospodarstva Stephanie Lose. Trenutno se u danskim diskontnim trgovinama prodaje po cijeni od oko 70 kruna.

Prijedlog još mora odobriti parlament, ali analitičari očekuju da će biti usvojen.

Danski poljoprivrednici bili su strahovali da će zbog klimatskih ciljeva biti prisiljeni smanjiti proizvodnju i gasiti radna mjesta, ali kompromis ih je umirio.

"Sporazum donosi jasnoću u brojne elemente položaja poljoprivrednika", priopćila je poljoprivredna industrijska grupa L&F.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:26