PROVOKACIJE MOSKVE

Danska o upadu ruskog ratnog broda: ‘Nije prvi put! Baltik postaje područje visoke napetosti‘

Danske oružane snage kažu da je ruski ratni brod u petak dvaput uplovio u danske vode tijekom Festivala demokracije

Ruski ratni brod/Ilustracija

 Igor Zarembo/Sputnik Via AFP

Ruski ratni brod dvaput je narušio danske teritorijalne vode sjeverno od otoka Bornholma u Baltičkom moru, gdje se održavao festival demokracije kojem su prisustvovali visoki parlamentarni zastupnici i poslovni ljudi. Kopenhagen je taj čin nazvao neprihvatljivom provokacijom, prenosi The Guardian.

Ruski ratni brod neovlašteno je u petak ušao u danske vode i ponovio to nekoliko sati kasnije, navodi se u priopćenju oružanih snaga. Ratni je brod otišao nakon što je danska mornarica uspostavila radio vezu, navodi se.

"Duboko neodgovorna, gruba i potpuno neprihvatljiva ruska provokacija usred #fmdk-a (Festivala demokracije, op.a.)", naveo je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod na Twitteru.

Godišnjem festivalu prisustvovali su visoki državni dužnosnici, uključujući Kofoda i premijerku Mette Frederiksen.

"Nasilničke metode ne djeluju protiv Danske", naveo je Kofod. Ruski veleposlanik pozvan je na razgovor, dodao je.

No, neposredne prijetnje festivalu ili Bornholmu nije bilo, rekao je lokalnim medijima danski ministar obrane Morten Bødskov, pozivajući se na oružane snage.

"Moramo prihvatiti da Baltičko more postaje područje visoke napetosti", rekao je Bødskov, dodajući kako ovo nije prvi put da Rusija upada na danski teritorij.

Ukrajinski ministar obrane rekao je prošlog mjeseca da je Ukrajina počela primati projektile 'Harpoon' iz Danske, što su isporuke oružja za koje je rekao da su rezultat suradnje nekoliko zemalja.

Ukrajina je u petak priopćila da su njezine vojne snage pogodile ruski mornarički tegljač s dvije rakete 'Harpoon' u Crnom moru, što je prvi put kako je Kijev tvrdio da su njihove snage pogodile ruski brod protubrodskim oružjem koje je isporučilo Zapad.

Rusko veleposlanstvo u Kopenhagenu, navodi Guardian, nije odmah odgovorilo na zahtjeve za komentar putem e-maila i telefona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:03