BOLNA SJEĆANJA

‘Dama u crvenom‘ otvorila dušu: ‘Sve mi je od početka bilo čudno, nisam htjela ići, a još uvijek me muči jedna stvar...‘

Vjeruje da je uspjela ostati živa jer je mislila na dobrobit svoje trogodišnje kćeri, na čemu je zahvalna svaki dan

Dama u crvenom

Vlada Patapov postala je poznata kao “dama u crvenom”, nakon što je snimljena kako bježi s glazbenog festivala Nova, na koji su upali Hamasovi naoružani pripadnici. Ubijeno je više od 360 posjetitelja festivala i 40 osoba bilo je uzeto kao taoci, prenosi ekskluzivno Daily Mail.

Godinu dana kasnije, majka jednog djeteta iz Ukrajine progovorila je o festivalu koji joj je zauvijek promijenio život. Britanskom tabloidu je rekla da kad bi imala jednu želju, to bi bilo da svima na festivalu može sat vremena prije napada reći da će se nešto dogoditi i da bježe.

- Ja sam preživjela, ali drugi nisu bili te sreće. Razmišljam o tome, muči me. Još uvijek sam traumatizirana - rekla je Patapov za Daily Mail.

Bori se s PTSP-om i osjećajem krivnje jer je preživjela masakr. Vjeruje da je uspjela ostati živa jer je mislila na dobrobit svoje trogodišnje kćeri, na čemu je zahvalna svaki dan.

- Uskoro će imati četiri godine i četvrtinu svog života poznaje samo rat. Za nas je ovo strašno, ali čini se da mnoge zemlje ne prihvaćaju ili ne razumiju kroz što prolazimo - požalila se za britanski tabloid.

Na festival je odlučila otići u zadnji tren, a godišnjicu tragedije planira obilježiti kod kuće sa svojom obitelji, objašnjavajući da “moraju ostati jaki za Izrael i taoce koji su još uvijek u Gazi”.

Živi u obalnom gradu Ashdod, južno od Tel Aviva i kaže da trenutno svakodnevno svjedoče raketama iz Gaze, Libanona i Irana, za koje im se čini kao da nikada neće prestati.

- Ne osjećaš se sigurno napustiti dom, ali ne smijemo im dopustiti da pobijede. Najviše žalim za taocima koji su još uvijek tamo, kao i zbog njihovih obitelji. Tko bi rekao da ćemo godinu dana biti u ovakvoj situaciji? - rekla je ekskluzivno za Daily Mail.

U ranijim intervjuima se prisjetila i kobnog dana kad je krenuo masakr na festivalu Nova. Kaže da joj je to još uvijek bolna tema. Na festival u početku nije htjela ići i tvrdi da je atmosfera bila jako čudna.

Također dodaje da joj je bilo neobično što se festival održava blizu granice s Gazom, ali računala je da organizatori paze na sigurnost svih posjetitelja. Oko tri ujutro otišla je spavati i probudila se oko 6.30 sati, kad joj je stiglo upozorenje za zračni napad na telefon.

Preko megafona se čula obavijest o evakuaciji, a posjetitelji su krenuli bježati prema automobilima, ali se stvorila gužva. Vlada je s prijateljima zapela u koloni. Vidjeli su muškarca u vojnoj uniformi i mislili da se radi o izraelskom vojniku, ali je onda odjednom upucao putnike u automobilu ispred njih.

Počeli su bježati i sreli policajca koji im je rekao da nastave voziti prema istoku ako žele ostati živi. U međuvremenu su im pripadnici Hamasa ponovno prepriječili put i morali su trčati do sigurnije lokacije. Tada je utrčala u automobil Yosefa Bena Avua, kojeg opisuje kao "svog anđela". Video koji je postao viralan, bio je snimljen u tom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 17:15