WOW AIR

'Dali su nam pizzu, rekli da uskoro polijećemo, a onda su otkazali let. Sljedeće jutro smo shvatili da je tvrtka propala'

 
 Profimedia, Alamy

Procjenjuje se da je oko 10.000 ljudi zapelo u zračnom prometu u četvrtak kad je islandska zrakoplovna kompanija Wow Air objavila da je propala, javlja BBC.

Među njima je i Barrai Omuireagain iz Dublina koji je u Detroitu čekao svoj let koji je bio odgađan iz sata u sat. Konačno je u srijedu u 11 navečer pitao što se događa ukoliko kompanija propadne. Dobio je odgovor da se to neće dogoditi i počastili su njega i njegovu obitelj pizzom, uz uvjeravanje da će let biti najavljen za 15 minuta.

No, let je bio otkazan i on je sa ženom i dvoje djece otišao prenoćiti u hotelu. Kad su se probudili, doznali su da je zrakoplovna kompanija obustavila sve letove te prestala s poslovanjem. Na web stranicama Wow Aira poručili su putnicima koji moraju putovati da se obrate drugim zrakoplovnim kompanijama.

WoW Air je ovoga tjedna bio u pregovorima s držateljima obveznica o prikupljanju svježeg novca.

Proteklih šest mjeseci pregovarali su o mogućoj prodaji kompanije, prvo s Icelandairom, a zatim i američkom investicijskom tvrtkom Indigo Partners koja ima udjele u nekoliko drugih zrakoplovnih kompanija, uključujući mađarski Wizz Air.

Na koncu su u četvrtak obustavili poslovanje, a putnicima su prodavali karte sve do 7 sati ujutro toga dana.

Wow je 2011. osnovao direktor Skuli Mogensen. Ova niskotarifna kompanija je narasla na tisuću zaposlenih i prošle je godine u 11 zrakoplova prevezla 3,5 milijuna putnika. U Europi su letjeli i do Copenhagena i Alicantea, te do Washingtona i Bostona u SAD-u.

Stručnjaci su komentirali kako Wow jednostavno nije uspio stvarati dovoljan profit na izrazito konkurentnom tržištu. Najveći mu je konkurent na području sjeverne Europe i Sjeverne Amerike niskotarifna kompanija Norwegian, ali na tržištu su niskim cijenama išli čak i tradicionalni zračni prijevoznici.

A što će biti s klijentima propale zrakoplovne kompanije? Norwegian je najavio zamjenske karte uz 25% popusta, a i tri druge kompanije (Icelandair, EasyJet and Wizz Air) nude slično, kako javlja BBC.

Stručnjaci su utvrdili da manje od polovice putničkih polica osiguranja pokriva slučaj propasti kompanije, što znači da većina putnika može ostati nezaštićena.

Niz zrakoplovnih tvrtki nedavno su zašle u financijske probleme, zbog viših cijena goriva i povećanog kapaciteta u ovom poslovnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 01:58