BIDENOVI DUŽNOSNICI

‘Da, SAD se ozbiljno spremao za ruski nuklearni udar u Ukrajini. Dobili smo informacije...‘

Ono što je navelo Bidenovu administraciju da dođe do tako zapanjujuće procjene nije jedan pokazatelj, već niz događaja, analiza...

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Mikhail Klimentyev/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Krajem 2022., Sjedinjene Američke Države počele su se "rigorozno pripremati" za potencijalni napad Rusije na Ukrajinu nuklearnim oružjem, što bi bio prvi nuklearni napad u ratu otkako je SAD bacio atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki prije gotovo osamdeset godina, izjavila su dva visoka dužnosnika iz administracije Joea Bidena za CNN.

Bidenova administracija bila je posebno zabrinuta da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje na bojnom polju.

Novinar Jim Sciutto sa CNN-a u svojoj novoj knjizi ‘Povratak velikih sila‘ navodi ekskluzivne pojedinosti o neviđenoj razini planiranja u vezi nepredviđenih situacija, kako viši članovi Bidenove administracije postaju sve zabrinutiji zbog cjelokupne situacije.

"To je ono što nam je sukob nagoviještao i u što smo vjerovali, pa smatram da je naše pravo da se rigorozno pripremimo i učinimo sve što je moguće da se to ne dogodi", rekao mu je prvi visoki dužnosnik Bidenove administracije.

image

Joe Biden

Jim Watson/Afp

Ono što je navelo Bidenovu administraciju da dođe do tako zapanjujuće procjene nije jedan pokazatelj, već niz događaja, analiza i, što je ključno, vrlo osjetljivih novih obavještajnih podataka.

On navodi da je od drugog višeg dužnosnika iz administracije doznao da njihov strah "nije bio samo hipotetski, već se temeljio na nekim informacijama koje su prikupili."

“Morali smo planirati tako da budemo u najboljoj mogućoj poziciji u slučaju da se ovaj nezamislivi događaj stvarno dogodi”, rekao mu je isti viši dužnosnik, otkriva Sciutto.

U razdoblju od kasnog ljeta pa sve do jeseni 2022., Vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je niz sastanaka kako bi postavili planove za nepredviđene situacije "u slučaju naznake da će Rusija nešto učiniti, napasti nuklearnim oružjem ili ako se to već dogodi, kako da odgovore, pokušaju to spriječiti ili odvratiti."

"Mislim da mnogi od nas koji dolaze na svoje poslove ne očekuju da će potrošiti značajnu količinu vremena pripremajući se za scenarij za koji se prije nekoliko godina vjerovalo da je nešto što ostaje u prošlim vremenima", dodao je viši dužnosnik.

Opkoljeni Rusi i Herson

Kasno ljeto 2022. bilo je jako loše razdoblje za ruske snage u Ukrajini. Ukrajinske snage napredovale su prema gradu Hersonu na jugu koji je pao u ruke Rusa. Taj su grad Rusi smatrali svojom najvećom nagradom još od početka invazije, a u tim su trenucima pak bili prisiljeni krenuti povlačiti se pred ukrajinskom protuofenzivom. Kako su ukrajinske snage brzo napredovale, cijele ruske jedinice bile su u opasnosti od opkoljavanja. Stav koji je kružio među Bidenovom administracijom bio je da bi takav katastrofalan gubitak mogao biti "potencijalni okidač" za uporabu nuklearnog oružja.

“Da je značajan broj ruskih snaga bio pregažen, da su njihovi životi kao takvi uništeni, to bi bila neka vrsta potencijalne izravne prijetnje ruskom teritoriju ili ruskoj državi,” rekao je viši dužnosnik i dodao: "U Hersonu je u to vrijeme bilo sve više znakova da bi ruske obrambene linije mogle doživjeti slom. Deseci tisuća ruskih vojnika bili su potencijalno ranjivi."

Rusija je gubila tlo unutar ukrajinskog suverenog teritorija, a ne unutar Rusije. No, bez obzira na to, američki dužnosnici bili su zabrinuti da ruski predsjednik Vladimir Putin na to gleda drugačije. Rekao je ruskom narodu da je Herson dio Rusije, pa bi tamošnji gubitak mogao shvatiti kao izravnu prijetnju njemu i ruskoj državi.

"Naša je procjena već neko vrijeme bila da bi jedan od scenarija, u kojem bi oni razmatrali upotrebu nuklearnog oružja, uključivao i egzistencijalnu prijetnju ruskoj državi te izravne prijetnje ruskom teritoriju", objasnio je dužnosnik.

Kod takve procjene, Rusija bi mogla na taktički nuklearni napad gledati kao na sredstvo odvraćanja od daljnjih gubitaka njihovog teritorija u Ukrajini, kao i bilo kakvog potencijalnog napada na samu Rusiju.

image

Vladimir Putin

Alexei Druzhinin/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Alexei Druzhinin/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Plasiranje lažnih priča

U isto vrijeme, ruski propagandni stroj širio je lažnu priču o ukrajinskoj prljavoj bombi, za koju su se američki dužnosnici bojali da bi mogla biti pokriće za ruski nuklearni napad.

U listopadu 2022., ruski ministar obrane Sergej Šojgu uputio je niz telefonskih poziva dužnosnicima obrane u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Turskoj, rekavši im da je Kremlj “zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva koje uključuju korištenje prljave bombe, odnosno radiološkog oružja."

Američki i drugi zapadni dužnosnici odbacili su ruska upozorenja. Ipak, ruski veleposlanik u UN-u dostavio je pismo izravno Ujedinjenim narodima s detaljima iste navodne prijetnje. Ruski dužnosnici su tvrdili da će Ukrajina napraviti i detonirati prljavu bombu protiv ruskih snaga, a zatim su za napad okrivili Rusiju.

Američki dužnosnici odbacili su ruska upozorenja, ali su se bojali motivacije koja stoji iza njih.

"Ruske javne poruke govorile su o potencijalu da Ukrajina upotrijebi prljavu bombu, za koju smo vidjeli da nije utemeljena u stvarnosti", rekao je prvi viši dužnosnik Bidenove administracije. Više zabrinjavajuće bilo mu je to što bi Rusi govorili te stvari "Ili kao izgovor da učine nešto ludo ili kao pokriće za nešto što su sami htjeli učiniti." "Tako da je to bilo prilično alarmantno", dodaje se.

Ruski dužnosnici međusobno raspravljali o nuklearnom udaru

Međutim, pojavila se još jedna informacija zbog koje se zabrinutost podigla na novu, višu razinu. Zapadne obavještajne agencije primile su informaciju da se u komunikaciji među ruskim dužnosnicima izričito raspravlja o nuklearnom udaru.

Kako je to opisao prvi viši dužnosnik administracije, bilo je "naznaka da su na druge načine otkrivali da je to u najmanju ruku bilo nešto o čemu se raspravljalo na nižim razinama ruskog sustava."

Američki pristup ruskim internim komunikacijama pokazao se i ranije kao vrlo funkcionalan. Uoči invazije na Ukrajinu, SAD je presreo ruske vojne zapovjednike kako razgovaraju o pripremama za invaziju. A zatim su američke obavještajne procjene na osnovu te komunikacije predvidjele da je invazija neizbježna, što se kasnije pokazalo točnim.

"To nikada nije samostalna, crno-bijela procjena", rekao je viši dužnosnik. "No činilo se da razina rizika raste, bila je viša od razine u bilo kojem drugom trenutku."

Bi li SAD unaprijed znao?

Niti u jednom trenutku SAD nije otkrio obavještajne podatke koji pokazuju da Rusija poduzima korake da mobilizira svoje nuklearne snage za izvođenje takvog napada.

“Očito smo stavili visoki prioritet na praćenje i imali smo neke mogućnosti da barem pratimo takva kretanja njegovih nuklearnih snaga,” rekao je viši dužnosnik i dodao: "I niti u jednom trenutku nismo vidjeli nikakve naznake koraka koje bismo očekivali da će poduzeti ako krenu prema korištenju nuklearnog oružja."

Međutim, američki dužnosnici nisu bili sigurni hoće li znati premješta li Rusija taktičko nuklearno oružje na pozicije za ispaljivanje. Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, sposobnog uništiti cijele gradove, taktičko ili bojno nuklearno oružje dovoljno je malo da se može tajno premještati ite se može ispaliti iz konvencionalnih sustava koji su već raspoređeni na ukrajinskom bojištu.

"Ako su namjeravali koristiti koristiti taktičko nuklearno oružje, posebno taktičko nuklearno oružje vrlo niske snage, a naročito ako misle koristiti samo jedno ili vrlo mali broj, tad nije sto posto jasno da bismo unaprijed nužno znali", dodao je dužnosnik.

Jasno upozorenje Rusima

NEkoliko najviših administrativnih dužnosnika sudjelovalo je u hitnoj, konkretnoj akciji. Državni tajnik Antony Blinken "vrlo je izravno" komunicirao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država, prema riječima visokih dužnosnika administracije.

Predsjednik Združenog stožera general Mark Milley, nazvao je svog ruskog kolegu, generala Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga. Prema visokom američkom dužnosniku, predsjednik Joe Biden poslao je direktora CIA-e Billa Burnsa da razgovara sa Sergejem Nariškinom, šefom ruske vanjske obavještajne službe u Turskoj, kako bi mu prenio zabrinutost SAD-a zbog nuklearnog napada i procijenio ruske namjere.

SAD je također blisko surađivao sa svojim saveznicima i na razvoju planova za nepredviđene situacije za ruski nuklearni napad i na prenošenju upozorenja ruskoj strani o posljedicama takvog udara.

"Obavili smo brojne tihe razgovore s ključnim saveznicima kako bismo promislili", rekao je prvi viši dužnosnik administracije. "To je obilježje našeg cjelokupnog pristupa—​ da smo bolji i jači kada smo potpuno usklađeni s našim saveznicima."

Indija i Kina

Osim toga, SAD je tražio pomoć ne-saveznika, posebice Kine i Indije, kako bi obeshrabrio Rusiju od takvog napada.

“Jedna od stvari koje smo učinili je ta da ne samo da smo im izravno poručili, već smo snažno poticali, pritiskali, ohrabrivali druge zemlje, prema kojima bi mogli biti pažljiviji, da učine istu stvar”, rekao je drugi viši dužnosnik administracije.

Američki dužnosnici kažu da su pristup javnosti i javne izjave kineskog čelnika Xi Jinpinga i indijskog premijera Narendre Modija pomogli u sprječavanju krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:31