BIDENOV TAJNI POSJET

Cure detalji dosad neviđene operacije: Smišljeno zavaravanje, 10 sati u vlaku i jedan poziv Moskvi

Predsjednik Joe Biden je nenajavljeno posjetio Kijev i izrazio podršku Ukrajini

Joe Biden u Kijevu

 Handout/Afp

Godinu dana poslije, Kijev stoji. Ukrajina stoji. Demokracija stoji. Amerikanci su uz vas, svijet je uz vas. - Tim je riječima američki predsjednik Joe Biden počeo neočekivani posjet glavnom gradu Ukrajine.

Američki predsjednici posjećivali su ratna područja, George W. Bush (sin) i Barack Obama Afganistan i Irak dok je ondje bjesnio rat. Zemlje u kojima je SAD vodio rat i gdje je postojala američka vojna sila na terenu.

image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Handout/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Evan Vucci/Afp

Biden je došao u zemlju koja se grčevito brani od napada nuklearne sile Rusije dok joj SAD pruža pomoć u naoružanju, gdje formalno na terenu nema američke vojske. Posjet je držan u najvećoj tajnosti, The New York Times piše kako je Bijela kuća objavila predsjednikov dnevni raspored za ponedjeljak koji je predviđao odlazak u Poljsku. Na nekoliko je briefinga za novinare na pitanje izrijekom odgovarano: "Predsjednik ne kani otići u Kijev".

Pričalo se samo o putu u Poljsku gdje će obilježiti godišnjicu ruske agresije. U subotu navečer je Biden odveo suprugu Jill na večeru i onda se ukrcao u zrakoplov i stvarno krenuo put Poljske. Koja je bila samo usputna postaja jer je ondje prešao u vlak i krenuo na višesatno putovanje u Kijev. Tajnost je sačuvana.

U Kijev je stigao, navode američki mediji koji su ga pratili, u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prošetao gradom, posjetio katedralu, sve to u pet sati. I otišao. Sada za stvarno u posjet Poljskoj gdje će razgovarati s državnim vrhom.

Tijekom boravka je čuo i sirene koje su proglasile zračnu uzbunu.

Predanost demokraciji

Bijela kuća nije željela ulaziti u pojedinosti, ali savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je obavijestila Moskvu o Bidenovu posjetu Kijevu nedugo prije njegova odlaska iz Washingtona "kako bi se izbjegao konflikt" te da ne dođe do bilo kakve pogrešne procjene koja bi mogla dovesti dvije nuklearne sile u izravni sukob. Priopćenje Bijele kuće navodi da je predsjednik Biden rekao da je u Kijevu kako bi potvrdio američku nepokolebljivu i ustrajnu predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

"Kad je Putin pokrenuo invaziju prije gotovo godinu dana, smatrao je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Bio je potpuno u krivu", navodi se u priopćenju. U Kijevu je Biden, prenosi AP, dodao: "Vjerujem da on to sada ne misli. Bog zna što on misli, ali ja ne mislim da misli kako je mislio na početku rata. Ali, jednostavno je pogriješio. Teško pogriješio".

Američki je predsjednik izjavio da će najaviti još jednu isporuku kritične opreme, uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor kako bi pomogli u zaštiti ukrajinskog naroda od zračnog bombardiranja. Riječ je o opremi vrijednoj pola milijarde dolara, a SAD je dosad Ukrajini isporučio oružje u vrijednosti od 50 milijardi.

Biden je rekao da će ovaj tjedan iznijeti detalje dodatnih mjera protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći sankcije opskrbljujući ruski ratni stroj. Američki je predsjednik u Kijevu upozorio da je "brutalni i nepravedni rat" daleko od dobivenog. "Cijena koju je Ukrajina morala platiti iznimno je visoka. Žrtve su bile prevelike. Znamo da će pred nama biti vrlo teški dani, tjedni i godine. Ali, cilj Rusije bio je izbrisati Ukrajinu s karte. Putinov osvajački rat propada."

image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden u Kijevu

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Evan Vucci/Afp

Predsjednik Zelenski pozdravio je Bidenov posjet kao "iznimno važan znak potpore". "Joseph Biden, dobro došli u Kijev! Vaš posjet je znak potpore iznimno važan za sve Ukrajince", napisao je na Twitteru. Naglasio je i da Rusija "nema nikakvih izgleda dobiti rat".

Reuters prenosi: "Ovaj posjet predsjednika SAD-a Ukrajini, prvi nakon 15 godina, najvažniji je posjet u cijeloj povijesti ukrajinsko-američkih odnosa", rekao je Zelenski. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao je posjet "pobjedom ukrajinskog naroda i predsjednika Zelenskog" te jasnim signalom "močvari" - Rusiji - da vas se "nitko ne boji!" AP donosi i sljedeće riječi ukrajinskog predsjednika: "Upravo sada, u Ukrajini, odlučuje se o sudbini međunarodnog poretka.

image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Handout/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Handout/Afp
image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp

Ukrajina je zahvalna vama, gospodine predsjedniče, svim građanima SAD-a, svima onima koji cijene slobodu baš kao što mi cijenimo njih".

Poruka Kini

"Naravno, Kremlj će na ovo gledati kao na dodatni dokaz da su se Sjedinjene Države kladile na strateški poraz Rusije u ratu i da se sam rat nepovratno pretvorio u rat između Rusije i Zapada", rekla je Tatjana Stanovaja, ruska politička analitičarka izbjegla na Zapad.

AP tumači da je posjet došao u kritičnom trenutku: Biden pokušava održati saveznike ujedinjene u podršci Ukrajini jer se očekuje da će se rat intenzivirati s proljetnim ofenzivama. Zelenski radi pritisak na saveznike da ubrzaju isporuku obećanih sustava oružja i poziva Zapad da osigura borbene zrakoplove, što je Biden odbio učiniti. I ne samo Biden, nego i njemački kancelar Olaf Scholz.

"Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu", rekao je Zelenski za njemačke dnevne novine Die Welt. "Zapravo, volio bih da bude na našoj strani, ali trenutačno mislim da to nije moguće", naglasio je, pa dodao kako "vidi priliku da Kina napravi pragmatičnu procjenu onoga što se ovdje događa".

Bidenov vikend: Crkva, večera i tajni posjet Kijevu

Možda najpoznatiji čovjek na svijetu, američki predsjednik Joe Biden, u ponedjeljak je nenajavljim posjetom Ukrajini iznenadio svjetske medije i vošingtonske kuloare.

Biden je izgledao smiren kad se pojavio u Kijevu. Ali su za ostvarenje toga putovanja bile potrebne prave vojne, diplomatske i medijske vratolomije.

U srcu misije bilo je smišljeno zavaravanje.

Biden je po planu kasno u ponedjeljak trebao poletjeti prema Poljskoj u povodu prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Modificirani Boeing 747 koji koristi kao predsjednički zrakoplov Air Force One za duga putovanja, 13-člana medijska ekipa koja ga prati, cijela svita pomoćnika i osiguranje bili su spremni.

Budući da je sve bilo spremno za jako simboličan posjet, Biden je cijeli vikend u javnosti bio vrlo opušten.

U subotu poslijepodne bio je u crkvi nakon čega je posjetio Nacionalni muzej američke povijesti sa suprugom Jill i potom večerao u restoranu Red Hen.

Nedjelja je bila predviđena za odmor. Ili barem je tako svijet, uključujući stotine novinara koji prate Bijelu kuću, mislio.

Do tada su 80-godišnji Biden, šačica najbližih suradnika i samo dvoje novinara, već bili na putu prema Kijevu, kamo su stigli rano u ponedjeljak ujutro.

Kako su zapravo putovali još je tajna.

Velik broj europskih dužnosnika doputovao je u Kijev iz Poljske vlakom, ali općenito se nije smatralo vjerojatnim da bi jedan američki predsjednik, s pomoćnikom sa šiframa za nuklearno oružje, proveo sate u vlaku.

Putovanje zrakoplovom može isto tako biti komplicirano s obzirom na svakodnevne zračne bitke i raketne napade u Ukrajini.

BBC navodi kako je Biden proveo 10 sati u vlaku kako bi stigao u Kijev. Mogao je posjetiti i druge lokacije unutar Ukrajine do kojih bi bilo lakše doći, ali želio je otići na simbolično putovanje u sam Kijev.

Nije poznato jesu li američke snage, zračne ili kopnene, ušle u Ukrajinu kako bi ga štitile ili je li ukrajinska vojska, koja usko surađuje s američkim kolegama, osiguravala teren.

No Bijela kuća objavila je da je bio uspostavljen direktan kontakt s Moskvom pred sam Bidenov dolazak, navodno u obliku strogog upozorenja.

"Obavijestili smo Ruse da će predsjednik Biden doputovati u Kijev. To smo učinili nekoliko sati prije njegova polaska kako ne bi došlo do sukoba", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Zbog osjetljive prirode te komunikacije, neću ulaziti u to kako su odgovorili niti kakva je točno bila priroda poruke."

Bijela kuća je rekla da će sve pojedinosti biti objavljene kasnije.

Američki predsjednici i prije su znali posjetiti opasne zone, odnosno Afganistan i Irak za vrijeme rata. No u tim slučajevima predsjednici su dolazili u velike baze koje je kontrolirala američka vojska.

Ovo je bio "povijesni posjet, nezapamćen u suvremeno doba", posjet zemlji u ratu u kojoj nema američkih snaga, rekao je Sullivan, koji je bio u Bidenovoj pratnji.

Biden je otputovao iz Kijeva u jednako tajnovitim okolnostima, po novinaru koji je bio u njegovoj pratnji umjesto novinarske ekipe koja ga obično prati.

BBC javlja kako su s predsjednikom u Kijev smjela putovati samo dvojica novinara. Prisegnuli su na čuvanje tajne te su im bili oduzeti mobiteli. Nije im bilo dopušteno objaviti informaciju o posjetu sve dok Biden nije stigao u Kijev.

Kada su Amerikanci doznali za tu vijest, Biden, kojega se sada po planu očekuje u Poljskoj, već je napisao na Twitteru: "Kijev mi je osvojio srce." (Hina, D.A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:15