PRLJAVI PLES

Čudo na jezeru koje pamtimo po kultnom filmu: ‘Kako uzbudljivo, ovo je fenomen!‘

Jezero u kojemu su Patrick Swayze i Jennifer Grey vježbali slavno dizanje u zrak više nije kao što je nekoć bilo
Scena iz 'Prljavog plesa'
 Pic. Supplied By Planet Photos/Planet/Profimedia

Planinsko jezero (Mountain Lake), koje svjetska javnost pamti po nezaboravnim scenama iz kultnog filma 'Prljavi ples', snimljenog 1997. godine, presušilo je prije 12 godina i tako ostalo sve do ovoga ljeta kada je opet počela nadirati voda u njega iznenadivši lokalne mještane i posjetitelje.

Pansion Planinsko jezero postala je meka za istinske obožavatelje Prljavog plesa koji su putovali u Pembroke u američkoj državi VIrginia kako bi posjetili znamenitosti iz filma. Tamo je drvena kuća u kojoj su boravili glavna junakinja Baby i njezina obitelja te natkrivena sjenica gdje su posjetitelji pohađali tečaj plesa.

Ali jezero u kojemu su Patrick Swayze i Jennifer Grey vježbali slavno dizanje u zrak više nije kao što je nekoć bilo. Razina vode u jezeru prvi put je pala 1999. godine, ali se vratila 2003. Tri godine kasnije opet je pala i do 2008. godine jezero je potpuno presušilo, piše The Roanole Times.

Međutim, posljednjih tjedana, nakon obilnih kišnih padalina u proljeće zaposlenici su uočili da se opet puni vodom.

- Sada je popunjena trećina jezera i čini se da se voda zadržava, rekla je glavna menadžerica pansiona Mountain Lake Heidi Stone.

- Ovo je vrlo uzbudljivo. Gosti su jako sretni, jer je jezero bilo suho toliko godina i više izgleda kao livada. Najljepše je kada je ispunjeno vodom, rekla je.

Prema riječima znanstvenika, fenomen isušivanja i navodnjavanja jezera čini to jezero jedinstvenim.

- Bazen ovoga jezera je apsolutno jedinstven, ne samo na Apalačkim planinama, nego u cijelom svijetu, rekao je profesor Jon Cawley sa Koledža Roanoke u video snimci objavljenoj na stranici pansiona.

Objašnjava da je on s timom znanstvenika proučavao dno jezera da su utvrdili da jezero dosegne najnižu točku svakih 400 godina.

- Kada se jezero isuši, odnosno kada se isprazni, riječ je o samočišćenju premještanjem sedimenta koji se nakupio na dnu jezera kroz prilično složen vodovodni sustav kako bi jezero učinio većim i dubljim i održao ga čistim, rekao je Cawley.

Znatiželjnici se moraju strpiti kako bi vidjeli hoće li se jezero u potpunosti napuniti vodom, ali Stone ističe taj kraj za posjetitelje pruža i druge aktivnosti poput tematskog vikenda 'Prljavi ples' koji uključuje lov na strvoždere, kviz i naravno plesnu zabavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45