DONIO IM POTREPŠTINE

Crveni križ ostvario pristup ukrajinskim i ruskim ratnim zarobljenicima

Ukrajinski predsjednik nezadovoljan je radom Crvenog križa, a i on je sam frustriran zbog činjenice da ne može ispuniti svoju misiju

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini nedavno je detaljno opisala maltretiranje ratnih zarobljenika od njihovih ruskih ili ukrajinskih čuvara

 Mykhaylo Palinchak/SOPA Images//Profimedia

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je u četvrtak da je nedavno imao pristup ukrajinskim i ruskim ratnim zarobljenicima, što je posjet koji je dosad bio krajnje ograničen i sporadičan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski često i oštro kritizira ICRC jer, po njegovom mišljenju, organizacija ne čini dovoljno kako bi dobila pristup ukrajinskim vojnicima koje su zarobile ruske snage.

I sam ICRC je izrazio frustraciju zbog nemogućnosti da ispuni svoju misiju sadržanu u Ženevskim konvencijama koje definiraju zakone ratovanja.

"Prošli tjedan, ICRC je obavio dvodnevni posjet ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Još jedan posjet se održava ovaj tjedan. U istom razdoblju, obavljeni su i posjeti ruskim ratnim zarobljenicima. Daljnji posjeti planiraju se krajem mjeseca", stoji u priopćenju ICRC-a.

Tim ICRC-a mogao je procijeniti životne uvjete i tretman zatvorenika, te obavijestiti njihove obitelji, navodi dalje organizacija.

Također su uspjeli podijeliti knjige, proizvode za osobnu higijenu, deke i toplu odjeću.

Crveni križ nije objavio pojedinosti o životnim uvjetima zatvorenika, kao ni broj posjećenih zatvorenika niti mjesta na koja su timovi ICRC-a mogli otići.

Stoga organizacija nije zadovoljna ovim posjetima.

"Posjeti koji su se nedavno dogodili važan su korak naprijed. Ipak, ICRC-u mora biti omogućen nesmetan pristup svim ratnim zarobljenicima, koje mora moći vidjeti više puta i bez svjedoka, gdje god bili internirani", priopćeno je.

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini nedavno je detaljno opisala maltretiranje ratnih zarobljenika od njihovih ruskih ili ukrajinskih čuvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:05