JOŠ MALO PA NESTALO

CRNA PREDVIĐANJA Svijetu prijeti nestašica čokolade

 Wikipedia

Prema predviđanjima stručnjaka, cijena čokolade u sljedećih bi nekoliko godina zbog goleme potražnje mogla enormno porasti, a 2020. godine moglo bi doći do globalne nestašice ove omiljene slastice. Iza ove dramatične najave krije se sve veća sklonost čokoladnim užicima građana najmnogoljudnije države svijeta, Kine.

Ne učini li se nešto čime bi se pomoglo uzgajivačima kakaovca da zadovolje sve veću potražnju, u sljedećem bismo desetljeću o mliječnoj čokoladi mogli govoriti tek u nostalgičnim anegdotama. Nije da će čokolada u potpunosti iščeznuti, već se može očekivati da će na policama trgovina pretežno biti u ponudi proizvodi s raznim zamjenskim sastojcima za svojevrsno popunjavanje rupa u nedostatku kakaa. U to spadaju lješnjaci i razno voće, no klasična čokolada bez krupnih dodataka mogla bi postati prošlost.

Kakaovac se najvećim dijelom uzgaja u Africi gdje poljoprivrednici koji se bave tom kulturom nerijetko skapavaju od gladi i zarađuju jedva deset kuna dnevno. Prava je rijetkost da se njihovi potomci odlučuju baviti poslom koji je upropastio njihove roditelje.

U takvoj se situaciji očekuje da će već ove godine na cijelom svijetu manjkati oko 150.000 tona plodova kakaovca, a Međunarodna organizacija za kakaovac tvrdi da ovakva nestašica nije zabilježena posljednjih 50 godina.

Dio multinacionalnih konglomerata koji se bave proizvodnjom čokoladnih proizvoda obećava da će uložiti stotine milijuna dolara u uzgajanje na području Afrike, no pitanje je koliko je zapravo novca potrebno da bi se ta industrija održala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:40