PROŠIRENJE

Crna Gora: Veliki korak u pregovorima, dobrosusjedski odnosi bitni za nastavak

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju potvrđeno je da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima 23 i 24

Milojko Spajić

 Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Europska unija je u srijedu potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime dobija priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju potvrđeno je da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima 23 i 24 što je uvjet za daljnji napredak u pregovorima. Europska unija je istodobno definirala i kriterije za zatvaranje toga temeljnog klastera. Prema novoj metodologiji pregovora, koju je Crna Gora prihvatila, više se ne otvaraju i zatvaraju pojedina poglavlja, nego su ta poglavlja podijeljena u šest tematskih klastera. Najvažniji je 1. klaster koji obuhvaća poglavlja 23. i 24. Nova metodologija također predviđa da se pregovori ne mogu nastaviti dok se ne ispune prijelazna mjerila u najvažnijem klasteru, naročito u poglavljima 23 i 14, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava te pravdu, slobodu i sigurnost. EU prati napredak u usklađivanju i provedbu europske pravne stečevine u poglavljima 23 i 24 čitavo vrijeme tijekom pregovora.

"Temeljne reforme i vladavina prava srž su procesa pristupanja EU. EU pozdravlja napredak Crne Gore u ispunjavanju privremenih mjerila za relevantna pregovaračka poglavlja. Sada je važno uspostaviti evidenciju provedbe i ostvariti rezultate na terenu i to će biti ključno za dalji uspjeh Crne Gore na putu prema EU”, izjavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib, koja je predsjedavala sastankom.

Premijer Milojko Spajić, koji je predvodio crnogorsku delegaciju, istaknuo je da je ovo veliki dan za njegovu zemlju, koja nije vidjela pomaka u pregovorima praktički od 2017. te je za to posebno zahvalio “našim prijateljima iz regije, naročito Hrvatskoj i Sloveniji” te svima ostalim članicama.

Europska unija će, prema zajedničkoj poziciji EU-a koja je danas prihvaćena na međuvladinoj konferenciji, tražiti od Crne Gore da između ostaloga “uspostavi vjerodostojnu i održivu evidenciju o učinkovitom istraživanju, kaznenom gonjenju i suđenje preostalim slučajevima ratnih zločina, te osigura pristup pravdi i odšteti za civilne žrtve”.

U dokumentu se također traži od Crne Gore da “pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina primjenom proaktivnog pristupa za učinkovito istraživanje, procesuiranje, suđenje i kažnjavanje ratnih zločina u skladu s međunarodnim pravnim standardima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 19:28