BISKUPI PREKINULI ŠUTNJU

Crkva u Italiji: Među nama je 100 pedofila

Talijanska biskupska konferencija odlučila je iznijeti podatke u javnost da izbjegnu skandale
Pope Benedict XVI prays during his weekly general audience in Saint-Peter's square at the Vatican on May 26, 2010. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

RIM - Talijanski katolički biskupi pokrenuli su u posljednjih 10 godina stotinjak kanonskih procesa protiv svećenikâ optuženih za spolne prijestupe s maloljetnima . To je na sadašnjem zasjedanju Talijanske biskupske konferencije iznio njezin glavni tajnik mons. Mariano Crociata.

Prenoseći te podatke novinarima u utorak, mons. Crociata nije odgovorio koliko je tih postupaka završeno osudom i kakvom, odnosno u kojoj su fazi. Katolička crkva u Italiji broji oko 33.000 dijecezanskih svećenika, prosječna dob im je oko 60 godina. Statistika kaže da se postotak svećenika optuženih za pedofiliju kreće oko 0,3 posto.

I jedan slučaj je previše

Crociata je uz “okvirni podatak” o broju postotaka naglasio ocjenu predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Angela Bagnasca da je “i jedan slučaj previše”.

S druge strane, očito je da se Talijanska biskupska konferencija, upozorena lošim odjekom zataškavanja u nekim sestrinskim konferencijama, osobito u Sjedinjenim Državama i Irskoj, odlučila za proaktivni pristup problemu. Uostalom, svaki slučaj obuhvaćen i sudskim postupkom u Italiji stizao je bez zadrške u glasila.

“Nemamo podataka da bi se smanjio broj upisa u katoličke škole uslijed sablazni spolnih prijestupa”, odgovorio je novinarima mons. Crociata. On tvrdi da vjernici reagiraju na tu sablazan, ali ne odbijanjem Crkve, nego “sa željom da se s problemom suočimo i riješimo ga kako bi se nastavio razvitak crkvenog života”.

Traže se mjere

“Vjernički puk od nas zahtijeva jasnoću, poduzimanje nužnih mjera, pokoru, ukratko zahtijevaju da Crkva raste kvalitetom”, tvrdi glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:18