‘GLUPOST, IZDAJA!‘

Čovjek koji je zapalio iskru u Ukrajini kipti od bijesa: ‘Hoće li mi netko objasniti što se upravo dogodilo?‘

Mnogi pripadnici pukovnije Azov bili su tjednima ukopani u čeličani Azovstal ranije ove godine, sve dok ih Rusija nije zarobila

Igor Strelkov

 Bulent Kilic/Afp

U sinoćnjoj velikoj razmjeni zarobljenika ukrajinski borci iz Azova oslobođeni su zajedno sa stranim državljanima koji su se borili za Ukrajinu.

Borci iz Azova dio su ukrajinske nacionalne garde, no u Rusiji ih se opisuje kao naciste. Od početka rata, predsjednik Vladimir Putin je govorio da se ruske trupe bore za oslobađanje Ukrajine od neonacističkog režima.

Mnogi pripadnici pukovnije Azov bili su tjednima ukopani u čeličani Azovstal ranije ove godine, sve dok ih Rusija nije zarobila.

U srpnju je ruski Vrhovni sud priznao ukrajinsku pukovniju Azov terorističkom organizacijom i zabranio njezino djelovanje u Rusiji.

‘Šteta što Staljin više nije s nama‘

U to je vrijeme predsjednik moskovskog Javnog nadzornog povjerenstva Georgij Volkov ustvrdio da pripadnici Azova prakticiraju kanibalizam, pozivajući se na, kako je rekao, svjedočenje zarobljenog militanta.

Ipak, među onima koji su sinoć oslobođeni bili su zapovjednik Azova Denis Prokopenko i njegov zamjenik Svjatoslav Palamar. Ovaj razvoj događaja izazvao je veliki bijes i zbunjenost među ruskim proratnim komentatorima na internetu, piše BBC.

image

Denis Prokopenko (u sredini)

Stringer/Afp

"Hoće li itko objasniti što se upravo dogodilo? Hoće li itko odgovarati za sve ovo? Šteta što Staljin više nije s nama", stoji na jednom Telegram nalogu.

"Ovo je gore od zločina... i gore od pogreške. Ovo je nevjerojatna glupost. Ili namjerna sabotaža", rekao je bivši vojni zapovjednik proruskih pobunjenika u Donjecku Igor Strelkov.

Telegram kanal Ribar je situaciju oko razmjene zarobljenika kratko prokomentirao. "Ovo je ozbiljan udarac reputaciji kako god na to gledali", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 05:29