KRIZA U BIH

Čović odbrusio Dodiku: ‘Ne postoji način da se bilo tko odcijepi od Bosne i Hercegovine, točka‘

Čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića često se povezuje s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom iako on ima posve drukčije poglede prema državi BiH

Dragan Čović

 Vanesa Pandžić/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u četvrtak da ne postoji nikakav način za odcjepljenje bilo kojega dijela zemlje od Bosne i Hercegovine nasuprot inicijativama čelnika Republike Srpske Milorada Dodika o ‘razdruživanju‘ toga entiteta od BiH.

"Nema nikakvih izgleda da se netko razdruži u BiH, točka. Za to ne postoje ustavni preduvjeti i opet točka", rekao je Čović na druženju s novinarima u Sarajevu nakon što je preuzeo vođenje državnim Domom naroda Parlamenta BiH.

Čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića često se povezuje s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom iako on ima posve drukčije poglede prema državi BiH te se snažno zauzima za članstvo zemlje u EU i NATO-u.

Njihove stranke zajedno s probošnjačkom Trojkom u vlasti su na državnoj razini koja je mjesecima u blokadi zbog zahtjeva srske strane i najava odcjepljenja.

Zbog toga su ih danas kritizirali iz Vijeća za provedbu mira (PIC) te visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt koji je najavio da se neće ustručavati koristiti velike ovlasti u slučaju da vlasti Republike Srpske poduzmu radikalne korake.

Čović je dodao kako isključivo poštuje Ustav BiH koji je sastavni dio mirovnoga sporazuma iz Daytona, iako je priznao da hrvatski politički dužnosnici imaju ideju kako bi trebalo transformirati ovu zemlju. Uvjeren je međutim, kako ne postoji spremnost triju strana za dogovor oko izmjene Ustava BiH.

Unatoč krizi najavio je susret čelnika vodećih stranaka u BiH početkom srpnja u Mostaru i izrazio očekivanje da će se uspjeti deblokirati vlast i donijeti državni proračun, što je uvjet da bi zemlja mogla aplicirati za 1,085 milijardi eura potpore koje je Eruopska komisija namijenila BiHiz Plana rasta za zapadni Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 20:27