ODLUKA JE PALA

Članice NATO-a poslat će u Kijev posebnog izaslanika, zna se i što će sve tamo raditi

NATO već skoro deset godina ima službeno predstavništvo u Kijevu, uključujući i ured za vezu te informacijski i dokumentacijski centar koji postoji još od 1990-ih

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

 Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Članice NATO-a su odlučile poslati u Kijev posebnog izaslanika, šireći civilnu nazočnost zapadnog vojnog saveza u Ukrajini, rekao je u srijedu glasnogovornik Saveza njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Visoko rangirani dužnosnik biti će zadužen za koordinaciju političke i praktične potpore Saveza na terenu dok se Ukrajina nastavljati braniti od ruske invazije.

Odluka o slanju stalnog posebnog izaslanika dolazi uoči samita NATO-a u Washingtonu od 9. do 11. srpnja na kojem se očekuje da će čelnici službeno po prvi puta usvojiti plan koordinacije vojne pomoći Ukrajini u okviru službene misije nazvane NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU).

Za sada se ne zna tko će biti postavljen na novu poziciju u Kijevu. Glasnogovornik je rekao da će se sve detaljnije znati nakon službenog selekcijskog postupka.

NATO već skoro deset godina ima službeno predstavništvo u Kijevu, uključujući i ured za vezu te informacijski i dokumentacijski centar koji postoji još od 1990-ih.

To je predstavništvo, među ostalim, zaduženo za kontakte s ukrajinskim ministarstvima i vlastima u promicanju političkog dijaloga i praktične suradnje.

Nova službena NATO misija će nadgledati i obuku ukrajinskih vojnika u članicama NATO-a. Do sada su države članice Saveza koordinirale vojnu pomoć ne kroz sam NATO, već neformalnu Kontaktu skupinu za obranu Ukrajine predvođenu SAD-om.

No europske saveznike je brinulo koliko se mogu osloniti na Kontaktnu skupinu pod vodstvom SAD-a ako na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom pobijedi Donald Trump, sumnjajući u njegovu spremnost da se nastave održavati vojni napori Ukrajine u ratu s Rusijom.

Sjedište NSATU-a biti će u njemačkom Wiesbadenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 17:40