VOD SMRTI U AFGANISTANU

Zapovjednik ‘odreda smrti’ osuđen je na doživotnu

Među žrtvama vojnika koje je vodio Calvin Gibbs bio je i 15-godišnjak

BOSTON - Govorio je da su Afganistanci “prljavi divljaci”, naveo podređene iz svoga voda da ubijaju civile iz zabave i skupljao njihove prste i zube kao trofeje s kojima se slikao nad mrtvim tijelima. Desetnik Calvin Gibbs (26) zbog toga je i zbog osobnog sudjelovanja u najmanje jednom ubojstvu u četvrtak pred vojnim sudom u združenoj bazi Lewis-McChord južno od Seattlea osuđen na doživotnu robiju u vojnom zatvoru.

Prekaljeni starješina

Tijekom devetodnevnog suđenja tužitelj bojnik Andre Le Blank prikazao je Gibbsa kao krvožednog ubojicu te neke od njegovih također optuženih vojnika iz brigade Pete Stryker, od kojih je pet okrivljeno za ubojstva, doveo da svjedoče. Novak Jeremy Morlock, već osuđen na kaznu od 24 godine, potvrdio je da je 193 centimetra visoki Gibbs, koji se predstavljao kao starješina prekaljen u Iraku i Afganistanu, odmah nakon dolaska u jedinicu stacioniranu u blizini Kandahara u jesen 2009. počeo pričati kako je lako ubijati civile. Njega i novaka Andrewa Holmesa naveo je na to 15. siječnja 2010. dajući im granatu da ubiju jednog tinejdžera koji je radio u polju.

Sljedećeg mjeseca Gibbs je, uz sudjelovanje vojnika Michaela Wagnona, granatom ubio drugog civila, zatim mu je podmetnuo kalašnjikov pod noge kako bi djelovalo da ih je napao i da je pripadnik talibana. Jedan od pokušaja u ožujku iste godine da se ubije dva civila “nije uspio”, svjedočio je desetnik Robert Stevens, inače dobar Gibbsov prijatelj.

Razočarani odredištem

No, Gibbs je u svibnju, s još trojicom, ubio jednog civila, poslije čega je žena ubijenog oštro reagirala na to što je muža našla osakaćenog, bez prstiju i zuba. Vojnici su potvrdili da su se pripremali za ratne operacije u Iraku i da su bili razočarani što su poslani u mirno područje Afganistana, gdje su uglavnom obavljali humanitarne poslove pa im je bilo “dosadno”.

Trofeji za plašenje

Gibbs, koji je u zatvoru od svibnja prošle godine, rekao je tijekom saslušanja da je želio djelovati “čvrsto” pred svojim vojnicima, a to što je skupljao prste i zube žrtava obrazložio je rekavši da je želio “dehumanizirati žrtve” te da se tako čini i s “ulovljenim jelenima s kojih se skidaju trofeji”. Iako je tim “trofejima” inače plašio druge vojnike, u istrazi i na suđenju opovrgavao je sudjelovanje u ubojstvima, odnosno tvrdio da su se dogodila u redovnim ratnim borbama. Njegov je odvjetnik Philip Stackhouse pak svjedočenja suučesnika ocijenio kao maliciozna i netočna te kao dio sporazuma da dobiju manju kaznu.

No, tužitelj je sve to opovrgnuo i istaknuo: - Desetnik Gibbs je divljak, a ne oni nevini Afganistanci koji su samo živjeli svoje živote.

A njegov kolega, bojnik Rob Stelle rekao je da je Gibbsov “vod bio izvan svake kontrole” i dodao: - Ljudi su počeli umirati kad je desetnik Gibbs stigao.

Inače, u Stryker brigadi, u kojoj se sve to događalo, kažu da je vladalo opće rasulo. Vojnici su bili nedisciplirani i u patrole išli pod utjecajem hašiša, pa ih je ukupno 12, uz petoricu optuženih za ubojstva, sada uhićeno i optuženo.

Napali svjedoka

Među ostalim i zato što su fizički napali vojnika Adama Winfielda, koji je o prvom izvedenom i ostalim planiranim ubojstvima izvijestio svoje roditelje, a njegov je otac potom pozvao desetnika iz baze Lewis-McChord. Međutim, nitko nije reagirao. Winfield, optužen da je sudjelovao u trećem ubojstvu, izjavio je da je to morao učiniti jer je vjerovao da bi ga Gibbs ubio u slučaju da odbije.

Zapovjednik Stryker brigade, pukovnik Harry Tunnell uklonjen je s dužnosti u ljeto prošle godine, kada je počela istraga o tim užasnim zločinima nad civilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 21:57