BIJEG IZ LIBIJE

Ajša Gadafi - jedino ona zna zauzdati svoju divlju braću

Ajša je navodno rodila svoje četvrto dijete prije nekoliko dana u Alžiru - djevojčicu Safiju

ZAGREB - Djevojčica koju je navodno rodila prije nekoliko dana, nakon što je u konvoju blindiranih limuzina napustila rodnu zemlju u kojoj je praktički bila princeza, njeno je četvrto dijete.

Moguća nasljednica

Trenutno se oporavlja u bolnici u Ažiru, zemlji koja joj je pružila utočište nakon bijega iz domovine. S njom su, vjeruje se, njena majka i dvojica braće .

Ahmed al-Gadafi al-Kahsi, njen suprug i jedan od zapovjednika libijske vojske, navodno je poginuo u borbama krajem srpnja. Ostatak obitelji krije se najvjerojatnije u Libiji, a o trenutnoj lokaciji njenog oca spekulira svjetska javnost.

. No činjenica da je bila žensko dijete u mnogočlanoj obitelji beduinskih korijena nije značilo da je preuzela sporednu ulogu.

Štoviše, Ajša se spominjala i kao moguća očeva nasljednica. Kvalitete za takvo mjesto nisu joj nedostajale. Školovala se u inozemstvu, a po struci je pravnica. Prošla je vojnu obuku i ima čin general-pukovnice u libijskoj vojsci. Navodno odlično barata kalašnjikovim. Istodobno je vična kretanju u međunarodnim visokim krugovima. Bila je UN-ova ambasadorica dobre volje. Bila je i libijski posrednik prilikom sklapanja poslova između Libije i korporacija iz Europske Unije.

Govor podrške IRA-i

Tata Moamar naveliko se služio njenim šarmom i ljepotom u kontaktima s vanjskim svijetom. Arapski mediji dali su joj nadimak Claudia Schiffer sjeverne Afrike zbog ljepote i kose koju je bojala u plavo. No bila je daleko od lijepog lica, glavne državne PR-agentice i tatine ljubimice. Dokazala je to puno puta.

Primjerice, prilikom posjeta Velikoj Britaniji kad je održala govor podrške irskoj militantnoj skupini IRA-i. Bila je u braniteljskom timu Sadama Huseina, iračkog vođe koji je pogubljen na vješalima 2006., a upoznala ga je 2000. godine. Ona je i direktorica organizacije koja je branila Muntadhara al-Zaidija, iračkog novinara koji je bacio cipelu na američkog predsjednika Gerorgea W. Busha 2008. godine.

Tužba protiv NATO-a

Od početka rata u Libiji nije se mnogo pojavljivala u javnosti. Snimljena je kako u vozilu kruži ulicama Tripolija i hrabri očeve pristaše, a tada je održala i govor u kojem je podsjetila na 1986. kad je SAD bombardirao libijsku prijestolnicu. Rekla je: “Po nama su pucali 1986. i tad su ubijali našu djecu. Sada to ponovo rade, a ovaj put bombe padaju po glavama vaše djece”.

Nakon što je u jednom napadu na Tripoli poginuo njen brat Saif al-Arab, najanonimniji član obitelji koji se najmanje pleo u politiku, i njegovo troje djece, uložila je tužbu protiv NATO-a zbog ubojstva. Ta je tužba odbačena.

Ajši je u veljači, nakon što je njen otac krenuo u krvlju gušiti svoju opoziciju, a ona stala na njegovu stranu, oduzeta titula UN-ove ambasadorice dobre volje. Ona je na to navodno reagirala rekavši tek kako je “ona ambasadorica dobre volje s UN-om ili bez njega”. S ocem je bila jako bliska. Jednom je prilikom izjavila: “Posvećuje mi puno vremena. Ponekad imam osjećaj da sam s vladarom, a ponekad da sam s najboljim prijateljem. On je moj lijek protiv boli i utvrda koja me štiti od tuge”.

Iako je svojim sinovima povjerio sve najvažnije državne kompanije i položaje, pametnoj kćeri otac je povjerio brigu za njih - nestašnu braću. Točnije Hanibala, Saifa al-Araba i Saadija, o čijim su divljanjima ili izgredima u Europi izvještavali strani mediji. Uzorna Ajša dobila je zadatak da pripazi na njih.

Prema informacijama u dokumentima koje je objavio Wikileaks, odnosi među Gadafijevim potomcima bili su jako komplicirani.

Ajša je navodno bila bliska s Hanibalom, bratom koji je optužen da je istukao svoje sluge u Švicarskoj, zbog čega je uhićen, i s Muhamedom.

Osveta Švicarskoj

To dvojica su navodno s njom u ponedjeljak stigla u Alžir. Sa Saifom al-Islamom, koji je bio najvjerojatniji očev nasljednik, navodno nije bila u dobrim odnosima.

Ajša je navodno zagovarala osvetu Švicarskoj nakon što je Hanibal tamo uhićen zbog napada na sluge. Libija je, podsjetimo, 2009. godine zatvorila dva švicarska državljanina.

Nakon što su pobunjenici zauzeli njenu vilu u Tripoliju otkriveno je da je imala zlatni kauč u obliku sirene sa svojim licem. Otac ju je već na početku sukoba pokušao evakuirati ili je ona sama odlučila pobjeći. Navodno je bila u zrakoplovu koji je pokušao sletjeti na Maltu.

Alžirci vijećali 12 sati hoće li primiti Gadafijevu obitelj

ALŽIR - Ajša i dio obitelji Gadafi napustili su Libiju u konvoju od šest blindiranih Mercedesa, koristeći cestu u središnjem dijelu zemlje koja još nije pod kontrolom pobunjenika. Konvoj je, piše Guardian, krenuo iz grada Bani Valida, uporišta najvećeg libijskog plemena Varfale, gdje režim očigledno još ima snažan utjecaj. Limuzine su navodno prevezle 32 člana obitelji Gadafi. Osim trudne Ajše, zemlju su uspjeli napustiti i njena majka Safija i dva brata - Muhamed i Hanibal. S njima su otišli i njihovi partneri i djeca.

- Na granici su čekali deset do 12 sati dok je alžirska vlada odlučivala kako će postupiti. Njihov ulazak u zemlju na koncu je odobrio sam alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika - izjavio je Guma al-Gamaty iz pubunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća. On tvrdi da bi u Bani Validu mogli biti Saif al-Islam i Kamis. Pobunjenici su u potrazi za preostalim sinovima i ocem krenuli su prema cesti koja spaja Bani Valid i Sebhu. No, dio obitelji im je umakao. Prema dostupnim podacima, iz Bani Valida dio odbjegle obitelji odvezao se do grada Sebhe na rubu Sahare, te nastavio prema zapadu do alžirske granice. U alžirskom gradu Dženetu Ajiša je navodno odvezena do bolnice gdje je rodila, samo nekoliko sati po prelasku granice. Nakon što su Gadafijevi ušli u zemlju, alžirska je vojska zapečatila granicu. Bouteflika je izjavio da Gadafiju neće primiti u zemlju. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:33