OKRUTNOST S OBJE STRANE

Masovne egzekucije u Libiji

Dok i dalje traju borbe za Tripoli, građanski rat u Libiji postaje sve krvoločniji, a dokazi o počinjenim ratnim zločinima i masovnim egzekucijama sa obje strane sve brojniji zbog čega su i UN-ovi dužnosnici za ljudska prava pozvali sve strane u konfliktu da spriječe svoje vojnike da čine zločine, te da one koje su ih već počinili primjereno kazne.

"Pozivamo sve one koji su na poziciji vlasti u Libiji, uključujući i zapovjednike na terenu, da poduzmu mjere koje će spriječiti bilo kakve zločine ili činove osvete”, rekao je UN-ov glasnogovornik za ljudska prava Rupert Colville reagirajući na vijesti iz Tripolija o pronalaženju masovnih grobnica i ustrijeljenih tijela vojnika i civila, što dokazuje da snage lojalne Moameru Gadafiju, ali i pobunjeničke postrojbe svoje zatočene protivnike pogubljuju na licu mjesta.

Novinari agencije Reuters tako su iz Tripolija izvjestili o pronalasku 30 tijela Gadafijevih vojnika koja su bila izrešetana mecima, dakle odmah pogubljeni nakon uhićenja . Dvojica vojnika imali su na rukama plastične lisičine, a jedan je bio na bolničkim nosilima sa intravenoznom cijevčicom za infuziju koja mu je još visila iz ruke. Tijela pogubljenih Gadafijevih vojnika pronađena su u jednome od uništenih uporišta njegovih snaga u Tripoliju, a bila su prekrivena sa slikama libijskog moćnika. Neki od njih bili su obučeni u uniforme, a neki su bili u civilnim odjelima, a među njima je navodno bilo i plaćenika iz afričkih država.

Istodobno, u jednu od bolnica u Tripoliju koje su trenutačno prepune ranjenih sa obje zaraćene strane i oskudijevaju u temeljnim medicinskim potrepštinama prekjučer su, prema svjedočenju jedne medicinske seste, dopremljenja tijela 17 civila za koje se vjeruje da su ih ubile Gadafijeve snage. Ubijeni civili pronađeni su kada su pobunjeničke snage preuzele nadzor nad Gadafijevim vojnim stožerom Bab al-Azizija. Cijelu priču novinarima je ispričala Kirsty Campbell iz humanitarne non-profit organizacije Međunarodnih medicinskih snaga čiji su članovi trenutačno angažirani na ispomoći u libijskim bolnicama.

“Jučer je u bolnicu došao kamion koji je vozio 17 ubijenih ljudi. Tijela su im pronađena kada su pobunjenici ušli u Bab al-Aziziju. Radi se o klasičnoj egzekuciji”, ispričala je Campbell koja se trenutačno nalazi u bolnici Mitiga. Medicinska sestra je dodala kako je bilo jasno da rane na tijelima nisu posljedica borbi, te kako u bolnicu u kojoj radi nepresatno dolaze izvješća o pronalaženju žrtava masovnih egzekucija u više dijelova grada. Prema nekim navodima, žrtve egzekucije bili su antirežimski politički aktivisti koji su bili uhićeni prije desetak dana i držani zatočeni u jednom zatvoru u blizini Bab al-Azizija. Kada su se oprobene snage počele približavati Gadafijevom kompleksu, aktivisti su vjerojatno bili pokupljeni iz svojih ćelija i pogubljeni na licu mjesta.

Usama al-Hadi Mansur 36-ogodišnji je trgovac koji je bio u jednoj od tih ćelija, ali je uspio preživjeti jednu takvu egzekuciju. On je bio zatočen u ćeliji sa još 23 muškaraca kada su u nju uletjeli stražari i počeli pucati na sve strane.

“Pogodili su me i ranili, a preživio sam samo zbog toga jer sam se pretvarao da sam mrtav”, ispričao je Mansur za brritanski The Telegraph. Iste novine izvjestile su i o nepotvrđenoj vijesti kako su u jednom od zloglasnih zatvora Gadafijeva režima pronađena tijela 140 ljudi koji su ubijeni tako što su na njih iz neposredne blizine ispaljene granate iz ručnoga bacača.

O užasima počinjenim u zatvorima Gadafijeva režima izvjestila je i udruga za ljudska prava Amnesty International koja je pronašla dokaze o silovanjima dječaka u zatvoru Abu Salim. Dokaze o tome iznio je jedan od zatvorenika koji je bio zatočen sa dvojicom dječaka i koji je vidio kako ih stražari redovito odvode.

“Jedan od dvojice bio je u posebno lošem stanju kada su ga vratili, sa poderanom odjećom. Rekao nam je da su ga silovali i to se ponovilo s njim i drugim dječakom nekoliko puta”, ispričao je Libijac aktivistima Amnestyja.

Amnesty International je upozorio kako je naišao i na dokaze kršenja ljudskih prava zatočenika koje su zatočile pobunjeničke snage, posebice u gradu Zaviji gdje su trećina zatvorenika strani državljani iz Čada, Nigera i Sudana. Pobunjenici tvrde kako je riječ o “plaćenicima”, ali aktivisti su otkrili kako je riječ o imigrantima radnicima koji su zatočeni samo zbog svoje boje kože i kojima se neprestano prijeti egezkucijom. Jedan 14-ogodišnjak koji se borio kao dragovoljac u Gadafijevim postrojbama ispričao je kako su pobunjenici nakon što se predao pucali u njegovo koljeno, a potom ga tukli puškama.

Američki freelance novinar i spisatelj Matthew VanDyke, o kojemu se nije ništa čulo još od ožujka kada su ga Gadafijevi vojnici bez ikakvog razloga hitili u gradu Bregi, uspio je pobjeći na slobodu iz zatvora u Tripoliju gdje je pet mjeseci bio zatočen u samici.

VanDyke, koji se trenutačno nalazi na sigurnome u Tripoliju, ispričao je kako je pet mjeseci živio u neprestanom strahu od pogubljenja, a kada je u srijedu prijepodne nastala buka ispred njegove ćelije, bio je siguran da će ga ubiti. Prvo je vidio ruku koja je kroz rupu gdje su mu dostavljali hranu ispružila Kuran, a potom je čuo zvuk skidanja lokota sa vrata. Prvo je mislio da je riječ o stupici, a onda je shvatio kako je to njegova prigoda da pobjegne. Sa ostalim zatovrenicima dočepao se slobode, a potom i telefona sa kojega se javio majci i djevojci u Baltimore prvi put nakon pet mjeseci.

“Unatoč svemu i dalje volim Libijce. Ali, ostat ću u zemlji dok ne vidim pad Gadafijeva režima”, ispričao je VanDyke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:43