ČILEANSKI RUDARI NAKON DRAME

‘Mojeg je muža dolje, u rudniku uzeo sam vrag’

Novac od filmskih prava mogao bi pomoći rudarima da se osove na noge

LOS ANGELES - Svijet bi konačno mogao doznati dosad nepoznate detalje o 69 dana dugom zatočeništvu 33 čileanskih rudara u rudniku ispod pustinje Acatama. Uoči skore godišnjice spektakularne akcije, u kojoj su u listopadu 2010. spašeni, rudari su prodali filmska prava za svoju životnu priču u Hollywoodu. - Ovo je jedini službeni i autorizirani film o tome što smo proživjeli u rudniku San Jose. Velik dio naše priče nikad nije ispričan - rekao je rudar Juan Andress Illanes.

Dnevnik rudara

Još dok su bili duboko ispod zemlje, “Los 33” bili su sklopili pakt da neke intimne detalje neće otkriti u pojedinačnim “projektima”, nego tek kada pronađu nekoga tko bi za to bio spreman platiti toliko da novca bude dovoljno za sve njih. Iako je bilo glasina da je navodno zainteresiran Brad Pitt, filmska je prava kupio producent “Crnog labuda” Michael Medavoy. Film će se temeljiti na zapisima rudara Victora Segovije (49), oca četvero djece koji je ispod zemlje pisao dnevnik, a scenarij će pisati Jose Rivera, koji je radio i “Dnevnike Che Guevare”. Početak snimanja najavljen je za iduću godinu. Teorija o tome da bi se rudari mogli obogatiti počele su od trenutka kada su živi izvučeni iz rudnika, no to se dosad nije ostvarilo. Britanski dokumentarist Angus Macqueen, koji ih je pratio od toga 13. listopada, nedavno je objavio priču o tome kako se rudari teško vraćaju normalnom životu, a da se jedan od njih - vratio radu u rudniku. I drugi su suočeni s pitanjem kako će preživjeti.

Nastupali kao zvijezde

Macqueen piše da su muškarci putovali po svijetu - u Los Angelesu su predstavljeni kao “CNN-ovi heroji”, u Manchesteru su na Old Traffordu pred 75.000 gledatelja nastupili kao zvijezde, davali su intervjue... Neki su uspjeli iskoristiti pet minuta slave. Glavni zabavljač iz rudnika, Mario Sepulveda, koji je prozvan Super Mario, i još neki drugi, zarađuju kao motivacijski govornici radeći za strane korporacije.

Napadaji bijesa

U taj se biznis pokušava ubaciti i Edison Peńa (34) koji je trčao po rovovima u rudniku i kolege zabavljao kao imitator Elvisa, koji je nedavno sa suprugom nastupio u Londonu. No, više ga je veselilo kada je posjetio Graceland, na talijanskoj i njemačkoj televiziji pjevao “Blue Suede Shoes” ili kada je pozvan da za novac nastupi na maratonima u New Yorku i Tokiju. No, većinu novca potrošio je na tulumarenje s bratom. Njegova žena Angelica kaže da ga više nije mogla prepoznati, da je neobuzdano pio, pa znao eksplodirati u agresivnoj srdžbi. U proljeće ga je uspjela nagovoriti da ode na odvikavanje. - Ako su dolje u tom rudniku bili i Bog i vrag, mislim da ga je vjerojatno preuzeo vrag - rekla je. Ariel Ticona, koji je zbog nesreće propustio rođenje svoga trećeg djeteta, također je davao intervjue. Sa suprugom Elizabeth i kćerkicom Esperanzom putovao je u Njemačku na plaćeno gostovanje na televiziji. - Pet minuta. Pokažite bebu... Ni jedno zanimljivo pitanje - ispričala je supruga. Ona se zaklela da takvih putovanja više neće biti. Ticona se vratio radu u rudniku.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:21