D. MILJUŠ IZ OSLA

Gledate ga u oči i vidite taj hladan, ubilački pogled

 AFP

“Sigurnosni razlozi i zaštita interesa istrage”. To su razlozi zbog kojih je ispitivanje Andersa Behringa Breivika, poznatijeg kao “krvnika s Utoye”, zatvoreno za javnost.

Hladno i bez emocija

Tri i pol sata kasnije predsjednik suda Geir Engebersten pojasnio je: “Tijekom boravka u pritvoru Breivik će biti u potpunosti izoliran. Moći će kontaktirati samo s odvjetnicima. Na pitanje znači li to da zabrana podrazumijeva i uskraćivanje kontakta s članovima obitelji, odgovorio je: “Da, neće moći nikoga kontaktirati, niti medije!” Jedno od pitanja na koja je Engerbersten odbio odgovoriti bilo je i to je li se Breivik pred sucem pojavio u uniformi i kako se držao tijekom ispitivanja. Zasad je izvjesno da se prije kraja kolovoza neće ponovno pojaviti u sudnici. Krvnik s Utoye hladno je i bez emocija pričao o svom krvavom pohodu. Ne kaje se, nema osjećaj krivnje. “Učinio sam to da spasim Norvešku i Europu od islama!”, rekao je pred sucem Kimom Hegerom. Iskusnog suca primijetili smo nešto prije 14 sati. Dolazio je drugim liftom, izbjegao je novinare. Ušao je u sudnicu. Ispitivanje kasni, nervoza je sve prisutnija...

Iščekujemo Brevika, ali nema naznaka hoće li ga policija pokazati novinarima.

Strah od ekstremizma

“Mislim da se isključivanjem javnosti htjelo onemogućiti ono što je Breivik i želio - publicitet i javni nastup”, komentira mi sudsku odluku kolega Alberto Flores D’Arcois, dopisnik rimske La Repubblice. Izvještavao je iz rata u Hrvatskoj, ima 34 godine novinarskog staža. “U SAD-u ima također dosta radikalnih skupina, ali ovo je nešto nevjerojatno.

Nadam se samo da ovo neće izazvati i muslimanske ekstremiste”, kaže mi Alberto. Kristin Mihlum, “freelancerica” koja snima za videoportal najvećeg tabloida VG, čija je zgrada bila udaljena 100-tinjak metara od mjesta eksplozije, bila je u redakciji u trenutku eksplozije: “To je bilo kao na filmu, mislila sam da je potres kako je podrhtavalo! Nitko, na sreću, nije ozlijeđen!”, rekla mi je Kristin. “Hej, siđi dolje!, zaklonio si kameru!”, upozorava šef sudskog osiguranja jednog snimatelja koji se popeo na ogradu kako bi uhvatio što bolji kadar.

Odlazim do staklene stijene. Pred zgradom suda desetak televizija postavilo je reportažna vozila. Stotinjak znatiželjnika čeka s druge strane ulice. Netko je pronio informaciju da je tijekom prijevoza od policije do suda netko lupao po policijskim vozilima. Sud u Oslu nikad nije imao ovakvu navalu novinara. “Pokušajte nas razmumjeti, nikad nismo imali ovakav interes medija”, objašnjava mi glasnogovornica suda. Novinari su okupirali tri strateške lokacije, hodnik ispred sudnice 828, dio čeka ispred najveće sudnice na drugom katu, a dio ispred zgrade. U 15.05 sati otvaraju se vrata sudnice 227.

‘Čovječe, siđi dolje!’

Puštaju nas, oko stotinu, unutra. Strop je nizak, nedostaje zraka, a snimatelji i fotoreporteri su i po stolovima. “Hej, čovječe, dolje!”, sad već vidno nervozan šef osiguranja pokušava vratiti situaciju pod kontrolu koja mu je već bila izmakla.

U 15.12. naredba “Sjednite svi!, malo nas stišava. Sudac Heger ušao je u sudnicu u 15.18 sati. Strogo, ispod srebrnog okvira naočala, pogledao nas je i počeo čitati odluku. Andres Breivik ostat će u pritvoru osam tjedana, nakon čega će sud ponovno razmatrati odluku o pritvoru. Suditi mu se neće prije jeseni. Nakon što je obrazložio zakonske razloge, Heger je ukratko ipak iznio dio Breivikova današnjeg iskaza.

Ubilački pohod

Ni u jednom trenutku na njemu se nije moglo vidjeti da je proživljavao iskaz masovnog ubojice. On je jedan od rijetkih koji je imao priliku čuti hladnu priču bešćutnog ubojice. Ono što najviše užasava jest činjenica da bi se neki od onih koji su imali prilike vidjeti njegov hladni ubilački pogled i koji su čudom preživjeli, s tim istim pogledom mogli opet sresti najkasnije za 21 godinu, pod pretpostavkom da dobije maksimalnu kaznu zatvora, što će se vjerojatno dogoditi. No, jučer se nikakav osobni dojam, bilo koga od službenika Okružnog suda u Oslu, nije mogao čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:26