USPJEH AKCIJE U LIBIJI UPITAN

NATO nema snage za ratovanje

Brojni su signali po kojima se naslućuje da Savez nema više dovoljnu moć za trajne operacije

BRUXELLES - Uspješan ishod vojne operacije NATO-a protiv režima libijskog vođe Moamara Gadafija sve je neizvjesniji, a pojedini dužnosnici članica vojnog saveza strahuju da jednostavno nemaju dovoljno vojnih kapaciteta kako bi do kraja porazili Gadafijeve snage, objavio je ugledni Financial Times.

Sve kompliciranije

Nakon što je američki ministar obrane Robert Gates u nekoliko istupa upozorio da europske članice NATO-a nisu angažirale dovoljno snaga kako bi svoju misiju uspješno provele do kraja, oglasilo se još nekoliko vojnih dužnosnika koji su najavili da će angažman u Libiji s vremenom postati sve kompliciraniji ako Gadafi ne bude uskoro poražen.

Admiral Mark Stanhope, zapovjednik britanske kraljevske mornarice, izjavio je da će pred Britanijom ove jeseni stajati “teške odluke” ako Gadafijeve snage dotad ne budu poražene. Britanija će, kako tvrdi admiral, morati prebaciti svoje pomorske i zračne snage s drugih lokacija gdje su angažirane ako želi zadržati vojni pritisak nad Gadafijem na jednako visokoj razini kao što je sada.

O cijeloj se situaciji oglasio i zapovjednik francuske mornarice, admiral Francois Forssier, koji je rekao da će njihov nosač zrakoplova Charles de Gaulle, najveći i najmoćniji u Europi, cijelu 2012. biti izvan uporabe ako njegov trenutačni zadatak u vodama ispred Libije potraje do kraja godine. Iste strahove oko posljedica mogućeg odugovlačenja operacije u Libiji izrazio je u Bruxellesu general Stephane Abrial, zadužen za osiguravanje logističke potpore, koji je izjavio da će “pitanje vojnih sredstava biti kritično” ako udari na libijske snage potraju.

Premalo članica

- Robert Gates je potpuno u pravu kad tvrdi da NATO nije osigurao dovoljno vojnih sredstava za operaciju. To što Gadafijeve snage i dalje koriste artiljeriju i zrakoplove nije iznenađujuće. Međutim, potpuno je neizvjesno gdje će NATO osigurati dodatno streljivo i zrakoplove ako to bude potrebno - izjavio je za FT Ben Barry iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije.

U operaciji protiv Gadafijeva režima ne sudjeluju neke od vojno najmoćnijih europskih članica NATO-a, poput Njemačke i Poljske, i to je Gates naveo kao glavni razlog što misija oskudijeva u naoružanju i streljivu. Istodobno, piše FT, pojedini francuski časnici smatraju da Britanija nije dovoljno angažirana u cijeloj priči.

Povlačenje SAD-a

Neki analitičari upozoravaju i na to kako je svjesno povlačenje SAD-a, nakon prvotnih akcija, u drugi plan glavni razlog što Gadafijev režim još uvijek nije pao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:38