DOPUNA LISABONSKOG UGOVORA

EU dogovorio mehanizam za spas država s teškim dugom

Zemlje članice prihvatile su ideju o financijskoj pomoći članicama, koju je posebno zagovarala njemačka kancelarka
 AP

BRUXELLES - Njemačka je uz snažnu potporu Francuske uspjela lakše nego što se očekivalo progurati planove za manje, ali važne izmjene Lisabonskog ugovora kojima se u taj dokument ugrađuju stalni mehanizmi reakcije na financijske krize. Ta je odluka najvažniji rezultat dvodnevnog summita čelnika EU koji je jučer završen u Bruxellesu. Novi mehanizmi stupit će na snagu sredinom 2013. godine, a do tada će se moći koristiti privremeni fondovi za zaštitu financijske stabilnosti. Korištenje novog mehanizma bit će, međutim, znatno teže, a na toj je odredbi posebno inzistirala Njemačka.

Zaštita stabilnosti

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy rekao je kako su fiskalna stabilnost, strukturni rast i odlučno krizno upravljanje tri stupa strategije za zaštitu stabilnosti eurozone. Velika Britanija je podržala izmjene, ali je premijer David Cameron jasno obznanio da njegova država neće spašavati članice eurozone (16 država EU) nakon stupanja na snagu stalnih mehanizama. No, London će nastaviti sudjelovati u sadašnjim privremenim fondovima (Velika Britanija je pristala pomoći Irskoj u otkupu njezinih dugova).

Merkel opet pobjednica

Stalni mehanizam moći će se aktivirati ako se pokaže nužnost za stabiliziranjem eurozone, a odobravanje financijske pomoći bit će podvrgnuto strogim uvjetima. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se može smatrati najvećom pobjednicom ovog summita, najavila je da će ministri financija do ožujka iduće godine detaljno razraditi sustav pomoći.

Lideri Njemačke, Francuske i Velike Britanije postigli su dogovor i o zahtjevu za zamrzavanje proračuna EU do 2020. godine. Cameron je najavio da će danas objaviti tekst tog dogovora.

Samo za inflaciju

- Mi, tri najveće države EU, ujedinili smo se kako bismo spriječili da proračun EU izađe izvan svake kontrole - rekao je Cameron i dodao da EU ne može biti izoliran dok se mnoge članice bore za smanjenje troškova (upravo je njegova vlada pokrenula mjere štednje).

Prema prijedlogu triju država, proračun - a već će iduće godine početi pregovori o paketu za razdoblje od 2014. do 2020. - mogao bi se povećavati samo za iznos inflacije. Lideri EU su odlučili dati status kandidata za članstvo Crnoj Gori pa je ona sada šesti kandidat. No, Podgorica, kao i Skoplje, nije dobila datum početka pregovora.

Ovim je summitom završeno belgijsko predsjedanje. Ono se smatra izuzetno uspješnim, pogotovo kad se zna da je na čelu EU bila država koja sedam mjeseci nakon izbora ne može stvoriti vladu, ali je dokazala da i s tehničkom vladom može uspješno voditi EU.

Izmjene bez Hrvatske

Izmjene Lisabonskog ugovora neće biti povezane s hrvatskim pristupnim ugovorom. Najavljene izmjene bit će spremne za ratifikaciju već u proljeće iduće godine, a Hrvatska bi svoj pristupni ugovor, ako se pregovori završe do ljeta iduće godine, mogla potpisati tek negdje u jesen.

Irski kreditni rejting pada unatoč pomoći MMF-a i Europske Unije

DUBLIN - Agencija Moody’s snizila je jučer kreditni rejting Irske za pet stupnjeva, samo nekoliko stupnjeva iznad statusa “junk” - smeće - i to nakon što je ovaj tjedan parlament u Dublinu prihvatio paket financijske pomoći MMF-a i EU. Kako piše Guardian, kamate koje investitori traže u zamjenu za ulaganje u irske obveznice porasle su na 8,42 posto, dok su još tijekom noći bile na 8,18. Moody’s je upozorio na sve neizvjesniju ekonomsku budućnost Irske zbog još nepoznatih troškova spašavanja bankarskog sektora, ali i zbog toga što bi golemi proračunski rezovi od 15 milijardi eura u iduće četiri godine mogli usporiti ekonomski rast. Njemački Spiegel piše kako sve više ekonomista upozorava da Irska nema šanse vratiti novac MMF-u i EU: ako joj bude trebalo svih 85 miliijardi eura, kamate će do 2014. doseći 8,5 milijardi eura godišnje. ( N. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:52