V. BRITANIJA: ZASTUPNIČKE LAŽI

Lagali ste tijekom kampanje? Van iz parlamenta!

Woolas je tvrdio da se njegova suparnica dodvoravala islamistima
 AP

LONDON - Bivši laburistički ministar za imigraciju Phil Woolas izbačen je iz parlamenta nakon što je izborni sud presudio da je tijekom predizborne kampanje ovog proljeća lagao o svojoj suparnici iz Liberalnih demokrata.

Sud je Woolasa, osim izbacivanjem iz parlamenta, kaznio i trogodišnjom zabranom kandidiranja za javne funkcije, a automatski su pokrenuti i izvanredni izbori za njegovo zastupničko mjesto u Manchesteru. Riječ je o prvoj takvoj presudi u Britaniji u 99 godina, koja bi mogla imati ozbiljne posljedice za način na koji će se u budućnosti voditi predizborne kampanje u Britaniji.

‘Pobjeda ekstremista’

Liberalka Elwyn Watkins tvrdila je da je Woolas lagao biračima tvrdnjama da se ona “dodvoravala” islamističkim ekstremistima.

“Ekstremisti pokušavaju oteti ove izbore. Oni žele da glasate za Liberalne demokrate kako biste Phila kaznili jer je bio čvrst prema imigraciji. Liberalni demokrati planiraju stotinama tisuća ilegalnih imigranata dati pravo da ostanu u zemlji. Sada je na vama. Želite li da ekstremisti pobijede?” stajalo je na njegovim lecima.

Lagao namjerno

Britanski Zakon o zastupanju naroda iz 1983. zabranjuje objavu “bilo kakve lažne tvrdnje o činjenicama povezanima s karakterom ili ponašanjem kandidata, osim ako se može dokazati da je postojala razumna osnova da netko vjeruje, i da je vjerovao, da je ta tvrdnja točna”.

No, sud je zaključio da je političar lagao namjerno, na temelju e-mailova Woolasova tima u kojima je stajalo: “Ako ne uspijemo razljutiti bijelce, gotovi smo”.

Woolas je poručio da bi presuda mogla naštetiti slobodi političkog govora te je najavio da će se žaliti. No, laburisti ga ne žele natrag. “Nije u skladu s laburističkom politikom pokušati pobijediti na izborima govoreći neistine”, poručila je zamjenica predsjednika stranke Harriet Harman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:17