EKSCENTRIČNA I ČUDNA

KOORDINATORICA BRATOVOG ŽIVOTA Sestra Kim Jong-Una 'otpuštena zbog sigurnosnih propusta'

 AFP PHOTO / KCNA via KNS

Sestra Kim Jong Una više neće nadgledati osobnu zaštitu sjevernokorejskog vođe nakon što je otpuštena zbog niza sigurnosnih propusta, uključujući i incident gdje je njezina brat skoro pogođen u glavu s gitarom, prenosi britanski Telegraph.

Kim Yo-jong prošle je godine promovirana na nekoliko ključnih pozicija u sjevernokorejskom režimu, uključujući i na mjesto političke savjetnice svojem bratu. Osim toga, bila je zadužena i za promociju imidža Kim Jong-Una te za njegovu sigurnost.

Južnokorejske dnevne novine Chosun Ilbo pišu da je Kim Yo-jong smijenjena nakon niza incidenata, uključujući i prekomjernu gnjavažu Kim Jong-una na jednom festivalu mladeži.

U drugom incidentu koji je doprinjeo smjeni diktatorove sestre, jedan je prerevni glazbenik slučajnu u glavu s gitarom udario Kim Jong-una tijekom uobičajene demonstracije jedne farme koje sjevernokorejski vođa često provodi.

Kim Yo-jong studirala je u Švicarskoj u isto vrijeme kad i njezin brat, a medijski napisi su već tada tvrdili da je bila zadužena za Kim Jong-unov dnevni raspored te da mu je 'oblikovala cjelokupni imidž'.

Chosun Ilbo piše da je Kim Yo-jong prethodno rukovodila stranačkim odjelom za Propagandu i Agitaciju te da je odigrala ključnu ulogu u organizaciji dva dolaska poznatog američkog košarkaša Dennisa Rodmana u Pyongyang.

No, diktatorova sestra bila je i optužena za 'ekscentričnost na granici s potpuno otkačenošću'.

Tijekom državničkog pogreba svoga oca, Kim Yo-jong je sama tumarala po groblju, a južnokorejski mediji prenose da je morala biti odstranjena iz nekoliko scena u montaži.

2012. godine na otvaranju zabavnog parka u Rungni, diktatorova sestra je snimljena kako skakuće po vrtu dok su drugi više dužnosnici aplaudirali Kim Jong-unu.

Na mjesto Kim Jong-unove sestre navodno je došla Kim Ki-nam, dužnosnica koja je prije toga vodila propagandne događaje za Kim Jong-ila, prijašnjeg sjevernokorejskog vođe, koja je bila otpuštena kako bi Kim Yo-jong bila zaposlena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:23