NIKAD PRIJE VIĐENO

'DANAS JE PEARL HARBOR' Prvi puta javno objavljeni e-mailovi Bijele kuće poslani tijekom napada '11. rujna'

 AFP PHOTO / SAUL LOEB

Uoči 14. godišnjice terorističkih napada '11. rujna' objavljene su do sad neviđene e-mail korespondencije između djelatnika Bijele kuće, prenosi Daily Mail.

New York Times je zatražio pristup arhivu knjižnice George W. Bush gdje su se e-mailovi čuvali kroz zahtjev za pristup javnim informacijama, a e-mailovi koji su do sada javnosti bili nepoznati pokazuju kako su vodeći ljudi SAD-a zajedno s osobljem BIjele Kuće reagirali na stravični napad koji se dogodio tog povijesnog dana.

Puštanje ovih e-mailova u javnost dolazi nedugo nakon što su također nikad prije viđene fotografije tadašnjeg potpredsjednika Dicka Cheneyja javno objavljene također putem zahtjeva za pristup javnim informacijama.

Podsjećamo, predsjednik Bush tog je dana bio na službenom putovanju u Floridi, a komunikacija između osoblja nije se ničime isticala od uobičajene.

Prva promjena u tonu komunikacije dogodila se u 8:56, deset minuta nakon što se prvi zrakoplov zabio u jednu zgradu Svjetskog trgovinskom centra. Direktor odjela za odnose s medijima Bijele kuće Tucker Eskew poslao je trojici kolega e-mail u kojem je pisalo: 'Upalite CNN'.

Iznenada nakon toga, dva su sastanka otkazana.

U 9:20 politički novinar je David Horowitz poslao e-mail savjetnici potpredsjednika Cheneyja Mary Matalin. U njemu je pisalo: 'Danas je Pearl Harbor.'

Nekoliko je minuta poslije zamjenik voditelja osoblja Bijele kuće Joshua B. Bolten dobio e-mail s poruku 'Ostani snažan.'

U 9:51 Bolten je primio poruku od jednog od odvjetnika Bijele kuće koji je već radio na oblikovanju odgovora Sjedinjenih Američkih Država. 'Presedan za koordinirani odgovor u slučaju izvanrednog stanja u državi' pisalo je u poruci.

Ubrzo nakon toga su inboxi svih zaposlenika i dužnosnika Bijele kuće bili pretrpani porukama brige i potpore.

Tijekom 11. rujna predsjednik Bush je većinu dana proveo posjećujući različite vojne baze u SAD-u iz straha za vlastitu sigurnost. Naposlijetku je sletio u Washington te se obratio naciji iz Ovalnog ureda.

Prije obraćanja predsjednika njegova je savjetnica Karen Hughes dobila e-mail od zamjenika tajnika osoblja Bijele kuće Stuarta Bowena naslovljen 'Stihovi' koji je sadržavao psalme, izreke i stihove Izaije, Joba i Matije.

Nakon predsjednikovog obraćanja naciji, negdje oko 20 sati, Hughes je dobila još jedan e-mail od Bowena u kojem je on hvali za izvrsno napisan govor koji predsjednik Bush upravo održao.

New York Times je dodao da nisu dobili sve e-mailove koje su zatražili jer su neki zaštićeni zakonom, odnosno od posebnog su interesa za nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 12:59