TAJANSTVENA BETTY

PROVJERITI FOTOGRAFIJU !! Zaludila ga ljepotom i komunizmom

Peristera Batziana, nevjenčana partnerica novog grčkog premijera, pametna je, sposobna i jaka žena koja svoj život čuva daleko od javnosti. Grčki kolege, a sad i globalni mediji, odavno se uzaludno trude ne bi li o njoj doznali makar koji podatak više.

Skriveni život

Pogotovo sad kad se, ne bez osnova, nagađa da bi upravo Peristera Batziana zvana Betty mogla biti osoba koja će utjecati i na donošenje državničkih odluka u Ateni. Nema o njoj suviše ni biografskih crtica, kamoli pikanterija. Alexis Tsipras rođen je u građanskoj obitelji, u formativnim godinama, predvidljivo, puno ga je više zanimao sport nego politika. Slučaj je htio da je sportska ozljeda koljena, koja ga je udaljila s terena i treninga, koincidirala s početkom veze s Peristerom Batzianom.

Upoznao ju je 1987. u srednjoj školi i otad su nerazdvojni. Baš ga je ona, tri godine nakon što su se sreli, koncem 1980-ih uvjerila da se pridruži podmlatku grčke Komunističke partije.

Tužila profesora

Neće proći ni godina dana, a mladi par Batziana-Tsipras postat će jedni od vođa prosvjeda protiv nepopularnih prosvjetnih reformi, predvodit će učenike u srednjoj školi Ampelokipoi. Zajedno su kasnije upisali Nacionalno tehničko sveučilište u Ateni, on je diplomirao građevinu, a ona elektrotehniku. Oboje su završili i poslijediplomske studije. Kolege s fakulteta Peristeru Batzianu pamte kao dinamičnu ženu snažne volje koja se ne boji zauzeti za sebe i ideje u koje vjeruje. Tužila je profesora koji je pokušao spriječiti njezin rad na doktorskoj disertaciji. Batziana prezire šoping, piše Greek Reporter. Brineta duge kose i ležerna stila ne ide često ni kod frizera. Par ima dva sina, Phoebusa i Orpheusa, koje je otac dosad redovito stavljao na spavanje. Mlađemu su dali srednje ime Ernesto, po argentinskom revolucionaru Che Guevari, jednom od Tsiprasovih uzora.

Kod Pape bez kravate

Obitelj živi u stanu u radničkom atenskom kvartu Kypseli, jednom od najgušće naseljenih područja glavnoga grada. Stanuju u zgradi od sedam katova. Preseljenje u državničku palaču očito će biti velika promjena. Kako Tsipras i Batziana žive u kohabitaciji, što u konzervativnoj Grčkoj još uvijek nije osobito čest slučaj, neki analitičari već pitaju kako li će nevjenčani premijer s partnericom pohoditi konzervativne zemlje poput Saudijske Arabije, Vatikana, Indonezije... “Budući da kod Pape ide bez kravate, može i bez žene”, šala je koju na račun novog premijera ovih dana zbijaju u Ateni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 03:39