SERGEJ KURČENKO

Ukrajinski ‘kralj plina’ postao Srbin

Kurčenko je od veljače na EU-ovoj crnoj listi biznismena bliskih srušenom proruskom predsjedniku Viktoru Janukoviču
 Screenshot:Youtube

Sergej Kurčenko, 29-godišnji ukrajinski kralj plina, dobio je srpsko državljanstvo po hitnom postupku, doznaje Blic.

Ne zna se je li ukrajinski kralj plina trenutačno u Srbiji, a Blicov izvor navodi da se takav postupak može pokrenuti u slučaju “stranca na privremenom radu u Srbiji”. Vlada u Beogradu vjerojatno očekuje Kurčenkove investicije u zemlju, smatra neimenovani izvor Blica.

Godišnje 10 mlrd. USD

Sergej Kurčenko osnivač je kompanije Plin Ukrajina koja kontrolira 18 posto tržišta plinom u Ukrajini, a godišnja mu je zarada oko deset milijardi dolara. Mladi poduzetnik, gotovo nepoznat široj javnosti do prije nekoliko godina, vlasnik je i nogometnog kluba Metalist iz Harkova te Ukrajinskog medijskog holdinga.

U veljači se našao na EU-ovoj crnoj listi biznismena bliskih srušenom proruskom predsjedniku Viktoru Janukoviču te mu je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU zbog optužbi za pronevjeru javnih fondova. Kurčenko je tada izjavio da ne zna zbog čega se i on našao na udaru, navodeći da posluje legalno i da je gotovo sva njegova imovina investirana u Ukrajinu.

Bjelorusija ga odbila

No, nakon smjene vlasti u Ukrajini je nestao i jedno se vrijeme nije znalo gdje je. Nakon što mu je Bjelorusija odbila gostoprimstvo, otišao je u Moskvu.

Kurčenka mediji nazivaju tajnovitim jer rijetko komunicira s predstavnicima sedme sile. Rođen je u Harkovu, u siromašnoj ruskoj obitelji. Sa 16 godina postao je dostavljač u Naftogazu, ukrajinskoj državnoj naftnoj kompaniji, a dogurao je do zamjenika njezina direktora za marketing.

Sporna imovina

Od ruskog koncerna Lukoil kupio je jednu rafineriju nafte, a posjeduje, piše Blic, 150 benzinskih stanica i jedan lanac pod imenom Sparschweingas u Njemačkoj. Kupio je ukrajinsko izdanje Forbesa čim je list pokrenuo priču o porijeklu njegove imovine. Ona se, pak, procjenjuje na 2,4 milijarde dolara.

Mladi Kurčenko naglo je postao zvijezda kad se pojavio gotovo niotkuda i pokupovao lukrativne kompanije u Ukrajini. Njegovi su kritičari navodili da se obogatio na račun veza s Janukovičem, a prema mišljenju nekih, on je fasada skupine biznismena koji su se obogatili uz pomoć bivšeg ukrajinskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 09:19