NOVA INVESTICIJA KRALJA ŠEĆERA

Kostić za srpsku AIK banku platio 16 milijuna eura

Kostić se nije uspio domoći apsolutne vlasničke većine, no u rukama sada drži udio od 50,37 posto
 ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / CROPIX

Srpski biznismen Miodrag Kostić postao je većinski vlasnik srpske AIK banke. Do udjela od 50,37 posto predsjednik MK Groupa došao je nakon ponude za 100-postotno preuzimanje banke, koje je završeno u ponedjeljak 24. veljače. Tijekom 20 dana, koliko je trajala ponuda, Kostić se ipak nije domogao apsolutne vlasničke većine budući da je umjesto 62,09 posto dionica, na koje se ponuda odnosila, kupio njih 12,46 posto.

Nova cijena?

Analitičari smatraju da je razlog to što je Kostić podcijenio godinama najlikvidniju dionicu na Beogradskoj burzi budući da je ponudio 1635 dinara po dionici, što je tek trećina njezine knjigovodstvene vrijednosti. Tako je umjesto 5,6 milijuna dionica za oko 80 milijuna eura, Kostić kupio dodatnih 1,12 milijuna dionica za oko 16 milijuna eura. Time je nastavljen trend povećanja vlasničkog udjela koji je počeo u siječnju kad je Kostić preko svoje šećerane Sunoko, koja je i dala ponudu, te tvrtki povezanih s MK Groupom premašio udio od 25 posto, zbog čega je prema zakonu bio dužan objaviti ponudu za preuzimanje.

U Upravi AIK banke smatraju kako bi navala na prodaju tih dionica značila da ih investitori ne vrednuju dovoljno. Zbog toga nije isključeno da Kostić, ako po svaku cijenu želi postati 100-postotni vlasnik, ponudi novu, višu cijenu, što bi značilo novu ponudu za preuzimanje. U tom bi mu procesu najviše značio paket najvećeg manjinskog dioničara od 20,4 posto, grčke ATE banke koju sada kontrolira Pireus banka budući da ATE više ne postoji jer je pala na stres-testu.

Još događanja

Iako je ponuđena cijena za otkup od 1635 dinara po dionici “regularna” budući da je to najviša cijena po kojoj je Kostić kupovao te dionice u posljednjih godinu dana, činjenica da je to tek trećina knjigovodstvene vrijednosti dionice ove banke govori o dubini krize srpskog tržišta, smatra Nenad Gujaničić, analitičar Wise Brokera. S druge strane, činjenica da većina preostalih dioničara nije pristala na ovu cijenu pokazuje kako vjeruju da mogu dobiti više. Naročito strani investitori. - Bit će još događanja u vezi s AIK bankom i nove ponude ne treba isključiti - izjavio je Gujaničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:47