RATNA ZONA ISTANBUL

Erdogan: Polomit ćemo ruke svima koji ovu vlast pokušaju srušiti’

Veliki neredi izbili su zbog korupcijske afere u kojoj su uhićeni i sinovi sadašnjih ministara. Premijer Erdogan protivi se korupcijskoj istrazi

Prosvjednici u Istanbulu sukobili su se s policijom tražeći ostavku premijera Tayyipa Erdogana i ministara povezanih s korupcijom.

“Gdje god je Erdoganova stranka, tu je korupcija”, skandirali su.

Policija ih je pokušala rastjerati suzavcem i vodenim topovima, dok su im prosvjednici uzvraćali bacanjem kamenja. Povod velikim neredima su prošlotjedne korupcijske afere zbog koje su uhićeni i sinovi sadašnjih ministara. Erdogan je protiv te korupcijske istrage i tvrdi da je smišljena samo zato da se ocrni i potkopa njegova vlast. Istragu je nazvao međunarodnom zavjerom protiv sebe i svoje stranke.

U toj istrazi uhićeno je 24 ljudi, među kojima i sinovi dvojice ministara. Ukupno je privedeno 49 ljudi, a u tri odvojene istrage provedene istodobno uhićen je 71 čovjek.

- Postoji mreža u državi koja nas koristi kao igračke u svojim trikovima. Mi im uništavamo tu igru. Na isti način na koji smo razbili prosvjede u Gezi parku, tako ćemo uništiti i tu njihovu igru - poručio je borbeno Erdogan.

Utjecaj u policiji

Komentatori u Turskoj smatraju da su uhićenja i sukobi nakon njih rezultat sukoba između Erdogana i njegovih pristaša s jedne strane, te onih koji podržavaju Fethullaha Gulena, utjecajnog pisca i bivšeg hodžu koji sada živi u Americi, ali predvodi pokret s milijuna pristaša u Turskoj. Posebno ga se smatra utjecajnim u policiji, pravosuđu i tajnim službama, prenosi turski Hurriyet u svom internteskom izdanju. Zato je Erdogan odmah krenuo s čistkom u policiji: nakon velikog uspjeha policije koja je razotkrila korupcijsku mrežu, najmanje 25 policijskih šefova je smijenjeno samo u istanbulskoj policiji i još desetak na drugim razinama. Novinarima je zabranjeno ući u zgrade policije, osim ako nisu pozvani na konferencije za novinare, zbog čega prosvjeduju novinarske udruge, tvrdeći da vlast pokušava zataškati što se događa. Fethullah Gullen je preko svoje web stranice odbacio svaku vezu s uhićenjima u Istanbulu.

“Gullen strogo demantira navode da je istraga pokrenuta kao dio sukoba između vlasti i Hizmet pokreta”, navodi u priopćenju njegova odvjetnika.

‘Mračni krugovi’

Uhićen je i sin ministra vanjskih poslova, pa je ministar Muamer Guler ponudio ostavku. Uhićen je i sin ministra gospodarstva Zafera Cagla-yana te direktor državne Halkbanke Suleyman Aslan. Zaplijenjeni su milijuni dolara, sakriveni u kutijama za cipele u kući direktora banke. Erdogan je ionako planirao skoru rekonstrukciju vlade kako bi zamijenio tri ministra koji se planiraju kandidirati na lokalnim izborima u ožujku 2014., pa će vjerojatno istodobno smijeniti i ministre povezane s korupcijskom aferom. Erdogan je jučer odbacio optužbe da pokušava zataškati skandal:

“Privest ćemo pravdi svakog tko krade od države, čak iako su naša braća!” rekao je u govoru u Giresunu. No ponovio je da su istragu potaknuli “mračni međunarodni krugovi” u samoj Turskoj, koji su po njemu stajali i iza ljetošnjih prosvjeda u Gezi parku.

“Polomit ćemo ruke koje postavljaju prljave zamke kako bi Tursku odvukle u nestabilnost”, zaprijetio je Erdogan. Zbog uhićenja moćne skupine hitno se mijenjaju pravila i ukida se tajnost istrage: tako svi policijski istražitelji, kao i svi tužitelji, za sve istrage ubuduće će morati dobiti odobrenje političkih šefova. Odvjetnička komora iz Ankare upozorila je da se petljanjem izvršne vlasti u istrage krši Ustav.

Građevinske dozvole

U prvoj od tri istrage sa 71 privedenom osobom policija je uhitila osumnjičene da su primili mito od biznismena azerske nacionalnosti kako bi prikrili njegove sumnjive financijske transakcije i njegovoj obitelji i pripadnicima kriminalnog ganga dali državljanstvo, u drugoj je privedeno nekoliko osumnjičenih iz Ministarstva za zaštitu okolišta zbog uzimanje mita za izdavanje građevinskih dozvola u Istanbulu, a u trećoj je uhićen gradonačelnik općine Fatih u Istanbulu pod optužbom da je poduzetnicima izdao dozvolu za gradnju iako bi to ugrozilo novosagrađeni tunel Marmaray.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:42