NAGRADA LECH WALESA

ZATVORENIK DOBIO NAGRADU OD 100.000 DOLARA Mihail Hodorrkovski iza rešetaka je zbog neplaćanja poreza

Nagrada Lech Walesa dodjeljuje se od 2008. godine i to 'za posebne zasluge u širenju solidarnosti i tolerancije među narodima, zemljama i ljudima te za borbu za demokratske vrijednosti i slobodu'
 AFP

Nekadašnji najbogatiji Rus, a sad Putinov zatvorenik broj jedan , Mihail Hodorrkovski, koji služi zatvorsku kaznu zbog financijskih malverzacija i neplaćanja poreza dobio je nagradu Lech Walesa, odnosno 100 tisuća dolara koliko pripada dobitnicima te nagrade. Hodorkovski nekadašnji šef moćne naftne kompanije Jukos uhićen je još 2003. godine, a osuđen je na 14 godina zatvora, ali mu je sada kazna nešto smanjena te bi iz zatvora morao izaći 25 kolovoza 2014. godine. U trenutku uhićenja Hodorkovski je bio «težak» preko 15 milijardi USD.

Nagradu će, kako javljaju ruski mediji, osobno sinu Hodorskovskog 29-godišnjem Pavlu na svečanosti u Gdanjsku uručiti sam Lech Walesa.

Nagrada Lech Walesa dodjeljuje se od 2008. godine i to 'za posebne zasluge u širenju solidarnosti i tolerancije među narodima, zemljama i ljudima te za borbu za demokratske vrijednosti i slobodu'. Lanjskim dobitnikom nagrade bio je bjeloruski oporbeni čelnik Ales Belecki koji također sjedi u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:20