KAKO JE DERIPASKA KRAO STRUJU NA BALKANU

Crnogorci izgnali kralja aluminija

Ruski je oligarh prije osam godina kupio tvornicu aluminija za 50 milijuna eura, a sad Crnogorcima ostavlja dug od 380 milijuna ili deset posto BDP-a

Crnogorska vlada otvorila je stečaj nad najvećom tvrtkom u državi, Kombinatom aluminija iz Podgorice (KAP), i uhitila financijskog direktora Dmitrija Potrubača kad je pokušao pobjeći iz Crne Gore . Potrubač je uhićen u srijedu na graničnom prijelazu prema Srbiji, prenijela je podgorička Pobjeda.

KAP je sa svojih 1200 radnika od 2005. godine u vlasništvu Olega Deripaske, jednog od najbogatijih ljudi svijeta. Deripaska je vlasnik dvadesetak tvornica aluminija po cijelom svijetu, a Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 16,8 milijardi dolara. Zbog niskih cijena aluminija crnogorska je tvornica posljednjih godina gomilala gubitke i neplaćene račune, a kap je prelila čašu prošle godine kad su krenuli krasti struju. Možda bi se Rusi i dogovorili s Crnogorcima, ali su se na noge digli Talijani zato što je talijanska tvrtka 2A2 suvlasnica Elektroprivrede Crne Gore, kojoj aluminijski kombinat duguje 44 milijuna eura.

Jamstva vlade

Čim je najavljen stečaj, mađarska OTP banka i ruski VTB aktivirali su jamstva crnogorske vlade u iznosu od 102 milijuna eura, odnosno 170 s kamatama, kako upozorava opozicija. Zbog toga je mala Crna Gora prisiljena na rebalans proračuna, ali dio vladajuće stranke se protivi pa je moguće da Crnogorci budu morali izići na izvanredne izbore zbog ruskog oligarha.

Financijski direktor Potrubač uhićen je pod sumnjom da je počinio tešku krađu, odnosno za protupravno prisvajanje 190.515 megavatsata električne energije u razdoblju od 22. veljače do 25. svibnja, u vrijednosti točno 9,640.079 eura. To je samo dio ukupne štete jer se dug KAP-a za struju penje na 70 milijuna eura, prenose podgoričke Vijesti.

Kombinat je u stečaju od ponedjeljka otkad je Privredni sud u Podgorici donio odluku o uvođenju programiranog stečaja.

- Time je vlada izbacila Ruse iz uprave Kombinata, ali ne s namjerom da ugasi proizvodnju, nego da je smanji do održive razine - objasnio je za Jutarnji list Srđan Kusovac, glavni urednik dnevnog lista Pobjeda iz Podgorice.

Kombinat je u suvlasništvu crnogorske vlade i Central European Aluminium Company (CEAC), osnovane da bi upravljala podgoričkom tvrtkom u ime Deripaskine En+ grupe. Rusi su 2005. za tvrtku platili 48,5 milijuna eura i obećali ulaganja od 55 milijuna. Zbog pada cijene aluminija na svjetskom tržištu tijekom svjetske krize tvrtka se 2009. našla na koljenima, pa Crnogorci ruskom menadžmentu opraštaju neplaćene poreze i doprinose te, osim subvencionirane struje, pristaju dati državna jamstva u iznosu od 135 milijuna eura. Sve to sad im dolazi na naplatu.

- Crna Gora je kroz suradnju s Deripaskom platila životnu školu - jetko im je nedavno poručio europarlamentarac Jelko Kacin.

Rupa bez dna

Prvo je lani Deutsche Bank aktivirao vladino jamstvo na 22 milijuna eura. Kako je rastao broj neplaćenih rata za struju, koja čini trećinu cijene aluminija, tako je rastao pritisak na vladu i predsjednika Mila Đukanovića da raskinu nepovoljne ugovore s Rusima koji su s trećinom udjela preuzeli kompletno upravljanje kombinatom. Javno je mnijenje podijeljeno na one koji smatraju da treba potjerati Ruse i zatvoriti tu rupu bez dna i one koji misle da se po svaku cijenu treba sačuvati najveći crnogorski poslodavac.

Crnogorska skupština je tri puta ove godine naložila vladi da raskine ugovor s CEAC-om, bez ikakve naknade Deripaski. Đukanović je još početkom lipnja poručivao da će pokušati izbjeći stečaj, no ubrzo je shvatio da je to jedini način.

Prošli je tjedan policija po nalogu tužiteljstva ušla u KAP i zaplijenila dokumentaciju. U tvrtku je ušao stečajni upravitelj, a svih 1200 radnika dobilo je otkaz, ali idućih 30 dana moraju dolaziti na posao. Nova uprava planira restrukturirati tvrtku i smanjiti je do održive razine.

Ključni je problem to što Crna Gora nema dovoljno električne energije za tvornicu aluminija, sagrađenu još u socijalizmu pa je ta proizvodnja tržišno neodrživa. - Pitanje je je li KAP ikad bio profitabilan, no teško je zatvoriti tvornicu s 1200 zaposlenih, najviše u Crnoj Gori. To je vrlo osjetljivo socijalno i političko pitanje. Zato je Đukanović predložio da se proizvodnja smanji sa 130.000 tona na 25.000 koliko se može proizvesti bez uvoza struje, ali bi se u tom slučaju i broj radnika smanjio na 550 do 600 - objašnjava Srđan Kusovac.

‘I krv za Kombinat’

Milijunske dugove ruskog oligarha Đukanovićeva vlada planira zatvoriti novim rebalansom i povećanjem PDV-a. To je izazvalo žestoke prosvjede opozicije i dijela vladajućih. Aktivisti iz nevladine udruge Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijeli su kaznenu prijavu protiv Đukanovića i premijera Igora Lukšića zbog stotina milijuna eura državne pomoći koju godinama poklanjaju ruskom tajkunu. Financijska stabilnost države ugrožena je zbog Đukanovićevih poslova s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, poručuje MANS, upozoravajući da su nakon aktiviranja državnih garancija ugrožene isplate plaća, mirovina i socijalnih davanja. Neki upozoravaju na moguće sumnjive dilove Đukanovića i Deripaske.

- Vladine garancije iznose više od 110.000 eura po zaposlenom, za što je svatko mogao dobiti dobar stan, automobil i još nekoliko desetina tisuća eura u gotovini - izračunao je Vaselj Siništaj iz Kluba albanskih stranaka.

Sve to na kraju financiraju građani: lani je uveden posebni krizni porez “euro po euro” pa se naplaćuje po jedan euro za svaki strujomjer, mobitel i uređaj za kabelsku televiziju. Kad je vlada najavila povećanje stope PDV-a, aktivisti MANS-a postavili su štand na kojemu građani, ako žele pomoći aluminijskom kombinatu, mogu dati krv za KAP.

- Sve smo im dali, ostalo je još samo krvi da im damo. Ako još ima onih koji žele pomoći, mogu donirati i organ - poručila je Vanja Ćalović iz MANS-a, organizatorica potpisivanja peticije protiv dizanja stope PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 17:40