‘SVUGDJE JE TAKSIM' PIŠE NA TRANSPARENTIMA

Pasivni prosvjed sad se događa posvuda, čak i u Palači pravde

 Srđan Vrančić/ CROPIX

Turski prosvjednici s kojima smo jučer razgovarali tvrde da će nakon ova tri tjedna pokušati održati svoj centralni trg Taksim slobodnim. No, kako piše na jednom novoosvanulom grafitu: “Svugdje je Taksim, otpor je na svim mjestima! Demokracija je pod prijetnjom.“

Pasivni prosvjed ne događa se samo na Taksimu, već posvuda. Čak i u Palači pravde. Jedan od stajača prosvjeduje na balkonu svog stana na štakama. Slika ide uživo na internetu s komentarom da mu je policija slomila nogu na ulici pa se preselio na svoj balkon. Trenutno su u tijeku tihi stojeći prosvjedi. Počeli su i pozivi za organiziranje foruma u lokalnim zajednicama, što je začeto u Gezi parku.

- Namjera nam je na taj način poboljšati naše društvo i stvoriti treću opciju u Turskoj. Realno je očekivati da bi treća opcija motivirala i sve one koji su do sada bili pasivni. Možda ćemo morati lupati loncima i u gradskim skupštinama. Možemo se aktivirati na poboljšanju društva ili živjeti poput zombija - kaže nam sugovornik koji se predstavlja samo kao Malek.

Ujedinjeni navijači

Život u Istanbulu ipak se normalizira, iako je veliki broj aranžmana otkazan, ponovno se sve više turista pojavljuje na ulicama. Tako turistički autobusi ponovno voze, stari tramvaj kruži šetnicom i oko spomenika na Taksimu. Nerijetko možete vidjeti grupice turista koji s kovčezima voze slalom među ljudima koji stoje, a često im se i pridruže. Neki samo da bi se slikali s nepomičnim ljudima, a neki odstoje i dulje. Englez Dave objašnjava: “Ovdje sam već tjedan dana. Nisam želio otkazati putovanje, ali moram reći da je ovo bilo jedinstveno iskustvo. Pun sam simpatija za ove ljude. Tako su ponosni i prkosni. Dio prosvjeda događao se i oko mog hotela. Bilo je tužno gledati što im policija radi, a većinom su to normalni ljudi. Stajao sam jučer oko pola sata, a evo me i danas. Čovječe, pa kupio sam i dres Bešiktaša, navodno negdje imaju i šal sa znakovima sva tri kluba na njemu. Moram to nabaviti”.

Policija je uspjela ujediniti tri gradska rivala. To je povijesno.

Velika se buka digla i zbog nekoliko poznatih ljudi. Christiane Amanpour ironično se zahvalila turskom dnevniku, koji je objavio lažni intervju s njom. Na kraju velikog intervjua gdje Cristiane navodno priznaje kako je CNN dobio novac za lažno izvještavanje iz Istanbula, uredništvo malim slovima piše: “Ovo je lažni razgovor, ali odgovori bi mogli biti pravi”. Činjenica je upravo suprotna - CNN nezadovoljan tendecioznim radom lokalne podružnice poslao je ekipu da izvještava s prosvjeda. Proteklih je dana u turskim medijima sve vezano za prosvjede bilo minorizirano ili ignorirano.

Kazna televiziji

Jedna od rijetkih TV postaja Haber, koja se usudila uživo javljati, dobila je kaznu od 146.000 turskih lira zbog toga što nije zamutila dim cigarete u foršpanu nekog filma. Claudiju Roth, njemačku političarku stranke Zelenih, također su kritizirali turski, ali i neki njemački političari zbog sudjelovanja u protestima.

“Imam pravo doći u Tursku i vidjeti što se događa. Ako Erdogan želi sudjelovati u prosvjedima ili održati skup u Njemačkoj, slobodno. Već je i imao neke skupove u Njemačkoj, ali nije se nadisao suzavca.” Unatoč svemu, izjavila je da njezina stranka ne želi zaustaviti pregovore oko ulaska Turske u EU.

Prosvjed u brojkama

4 mrtva, 7822 ozlijeđena, 11 izgubljenih očiju, 6 na intenzivnoj njezi, 441 uhapšen samo prilikom zadnjih sukoba u Istanbulu

+ 56 u Ankari. Potražnja za turističkim dolascima manja 98% nego lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 00:53