LIDERI G8 ŽELE ZAUSTAVITI BIJEG KAPITALA U POREZNE OAZE

Apple i Google će plaćati porez na ukupne prihode

 AFP

Borba protiv porezne evazije, poboljšanje trgovine između SAD-a i EU i građanski rat u Siriji - to su glavne teme koje će dominirati summitom osam najbogatijih država svijeta, skupine G8, koji je počeo sinoć u odmaralištu na jezeru Erne u Sjevernoj Irskoj.

Protiv poreznih oaza

Formalni domaćin summita, britanski premijer David Cameron, poručio je kako će kod svojih kolega iz SAD-a, Japana, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Rusije inzistirati na uvođenju mjera kojim bi se trebalo spriječiti multinacionalne korporacije da izbjegavaju plaćati porez i tako za za bilijune dolara oštećuju kako razvijene, tako i države u razvoju.

Tvrtke poput Googlea, Applea i Starbucksa najčešće se spominju kada se govori o korporacijama koje koriste rupe u zakonu i porezne oaze kako bi izbjegle plaćanje poreza. Kako je to opisao analitičar The Observera Andrew Rawnsley, mehanizmi izbjegavanja plaćanja poreza su različiti, ali u konačnici svode se na isto:

“Stvoriš profit na jednom mjestu. Pohraniš ga u banci na drugome gdje su porezne stope niske ili uopće ne postoje. Takve stvari koštaju države G8 pravo malo bogatstvo”.

Ali, ne samo njih. Prema navodima agencija za pomoć zemljama u razvoju, te države gube više novca zbog korporacija koje izbjegavaju plaćanje poreza nego što prime svake godine pomoći.

Cameron se u subotu sastao s čelnicima prekomorskih teritorija Velike Britanije i natjerao ih na potpisivanje sporazuma o mjerama protiv porezne evazije. Naime, mnogi od tih teritorija su porezne oaze. Britanski lider želi nametnuti tu temu, ali analitičari se razlikuju u procjenama o tome koliko će se države G8 doista složiti da je vrijeme za nove mjere.

Ublažili mjere

Agencija Reuters u petak je objavila sadržaj nacrta zaključaka o tom pitanju, koji je puno mekši prema korporacijama nego što se očekivalo. U nacrtu više nije bilo mjere koju su prije tražile članice EU, a prema kojoj bi svaka korporacija bila obvezna objaviti svoje prihode, profite i porezne iznose za svaku državu u kojoj posluje. Prema Reutersovu nacrtu zaključaka, takvo ograničenje multinacionalkama neće biti nametnuto. Umjesto toga, predložit će se da dragovoljno prijave podatke o poslovanju poreznim vlastima pojedine zemlje, ali to neće biti dovoljno za utvrđivanje nepravilnosti.

Istodobno, još jedna tema koja će biti otvorena na summitu jest početak pregovora o uspostavljanju zone slobodne trgovine između SAD-a i država članica EU. To je još jedna tema iza koje stoji britanski poticaj, a posljednja prepreka za početak pregovora srušena je prošli tjedan kada je Francuska dobila jamstva kako će njezina filmska i televizijska industrija biti zaštićena u uspostavljanju slobodne trgovinske zone.

Naravno, konflikt u Siriji sljedeća je važna tema summita. Jučer su se na marginama konferencije trebali susresti američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin. Njih su dvojica u prvom susretu “licem u lice” nakon godinu dana trebali pokušati barem malo približiti svoja stajališta o Siriji, a prema nekim najavama, Obama je trebao tražiti od Putina da svog saveznika Bašara al-Asada natjera za pregovarački stol.

Štite ih i dronovi

Jučer su u Belfastu održani mirni prosvjedi protiv summita u blizini grada Enniskillena. Oko ljetovališta na jezeru postavljena je 11 kilometara dugačka žičana ograda, oko 8000 policajaca angažirano je na osiguranju, a teren će nadzirati i bespilotne letjelice.

Svjetski lideri u luksuznom bankrotiranom resortu

Summit se održava u Lough Erne Golf Resortu, dva sata udaljenomod Belfasta. Jedini sjevernoirski hotel s pet zvjezdica, dva golf-terena i bazenom, sagrađen je na vrhuncu investicijske euforije 2008. pa je odmah pao kao žrtva svjetske krize. Već 2011. resort je bio prisiljen proglasiti bankrot zbog nagomilanog duga od 40 milijuna dolara. Vlasnici se nadaju da će im ovaj skup poslužiti kao dobra reklama jer ga se žele riješiti. Cijena: sitnica - 15 milijuna dolara. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:10