JOSEPH RATZINGER SA ŽUPNICIMA

Papa Benedikt XVI: 'Živjet ću skriven, ali s vama ću biti u molitvi'

Živjet ću skriven, rekao je papa Benedikt XVI župnicima Nadbiskupije rimske, s kojima se oproštajno sastao jučer u vatikanskoj Dvorani Pavla VI. Neki među njima nisu skrivali suze.

Iako neće biti prisiljen na klauzuru, iz ovoga se čini očitim da kani biti daleko od javnosti. Ne zna se točno ni hoće li mu ostati ime Benedikt (s kojim će nesumnjivo ući u povijest, kako je precizirao voditelj Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi), ili će ponovo biti Joseph Ratzinger, ali čini se da će mu naslov biti episcopus emeritus Romae (umirovljeni rimski biskup, biskup emeritus rimski).

Kadrovske promjene

I u oproštaju sa župnicima Papa je bio oštar, a na tapet smo došli i mi novinari: ocjenjuje da se Drugi vatikanski koncil odvijao na jedan način, u teološkim kategorijama, a da smo mi opisali drukčiji Koncil, u medijskim kategorijama, kao politički sukob suprotstavljenih frakcija, pa je u javnosti ostao taj pogrešan dojam, te se tek sada, nakon 50 godina, polako shvaća da Koncil nije bio razdor između tradicije i inovacije, nego njihov sklad.

Oprostio se obećanjem da će u molitvi stalno biti s njima, te poklikom: Hajdemo naprijed, u izvjesnosti da Gospodin pobjeđuje!

Vatikan (zasad) demantira da će novi predsjednik Instituta za religijska djela (IOR), svojevrsne “vatikanske banke”, biti belgijski financijski stručnjak Bernard de Corte. Prekjučer je najavio da će novi predsjednik biti imenovan do kraja mjeseca, dakle još u pontifikatu Benedikta XVI, ali je jučer rekao da on ne zna da bi to bio de Corte. On i njemački stručnjak Ernst von Freyber imenovani su u međuvremenu u IOR-ovo Upravno vijeće, što naglašava njegovu internacionalizaciju. Talijanska agencija ADNkronos objavila je da će upravo de Corte zauzeti predsjedničko mjesto, upražnjeno od lanjskoga 24. svibnja, kada je smijenjen Ettore Gotti Tedeschi, blizak Opusu Dei.

Četvrta enciklika

Predsjednika formalno ne imenuje Papa, nego kardinalski odbor koji nadzire IOR - ali ne bez blagoslova poglavara Katoličke crkve, koji očito i tu želi ostaviti završen posao.

Neće, međutim, završiti svoju četvrtu encikliku, o vjeri, iako smo nedavno čuli da je u poodmakloj fazi. To proturječi glasinama da se Papa davno odlučio odreći dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:31