KAOS U SIRIJI

CIA preko granice s Turskom naoružava sirijske pobunjenike

U potpunoj tajnosti manji broj pripadnika CIA-e iz južne Turske koordinira slanje oružja pobunjenicima u Siriji. Otkrio je to New York Times, pozivajući se na američke dužnosnike i arapske obavještajne časnike. Istovremeno je objavljeno kako je jedan sirijski pilot vojnim zrakoplovm sletio u Jordan i tamo zatražio azil.

Razno oružje, poput automatskih pušaka, bombi, protutenkovskog oružja, preko turske granice dolazi do Sirije. Kako u Siriji djeluju različite pobunjeničke skupine, CIA-ini pripadnici nastoje kontrolirati kome će oružje doći u ruke kako bi se izbjeglo naoružavanje al-Qa’idinih pristaša. Mnogi posrednici sudjeluju u dostavi oružja, od Muslimanske braće do Turske, Saudijske Arabije i Katara.

Najgore dolazi

Problem je što postoje brojne skupine koje imaju različite ciljeve pa obavještajci koji djeluju u Turskoj nastoje saznati što više o pobunjenicima protiv Asadova režima. Operacija je vrlo delikatna jer treba dobro procijeniti kome poslati oružje i informacije koje pružaju satelitske snimke i obavještajni podaci o kretanju sirijske vojske. Sada se procjenjuje ima li potrebe poslati CIA-ine obavještajce direktno u Siriju kako bi na mjestu mogli prikupiti podatke.

Obavještajne procjene ukazuju na to da se prave borbe u Siriji tek očekuju sljedećih mjeseci. SAD grozničavo nastoji ograničiti slanje vojne pomoći od strane Rusije, kojoj je Sirija jedan od glavnih saveznika u tom dijelu svijeta. Vojni stručnjaci ne kriju da je velika opasnost ako se sukob nastavi i eskalira do građanskog rata, a da nije isključena ni upotreba kemijskog i biološkog oružja. Nastavlja se i diplomatski pritisak, pa će se Hillary Clinton, američka državna tajnica, sljedeći tjedan susresti s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovim.

No, odluka o tome može li doći do vojne intervencije u Siriji za sada nije donesena.

Podijeljene skupine

U samoj Siriji i dalje vladaju kaos i podijeljenost. Sirijsko Nacionalno vijeće, kao glavna oporbena skupina koja djeluje izvan Sirije, nastoji pomiriti razne interese, ali u Homsu mu to ne uspijeva. Tri glavne vojne skupine u tom gradu odbijaju suradnju. Procjenjuje se da u Siriji djeluje oko sto pobunjeničkih postrojbi i da iz mjeseca u mjesec njihov broj raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:40