RUSKI RATOVI U LONDONU

Nova žrtva obračuna: Bogati bankar pogođen sa šest metaka ispred stana

ZAGREB - Rusku bogataško-političku dijasporu u Londonu uzdrmao je pokušaj ubojstva jednog od njenih članova, najvjerojatnije povezan s neuspjelim obračunom u Moskvi iz 2009. godine. German Gorbuntsov, bogati ruski bankar s adresom nedaleko od poslovne četvrti Canary Wharf, ustrijeljen je pred kućnim pragom u večernjim satima u utorak, a trenutno je u komi. U crno odjeven napadač navodno je pucao iz automatske puške, a Gorbuntsovsu bolničku sobu sada štite naoružani čuvari.

Stariji pokušaj

Ova je likvidacija, vjeruje se, povezana s tri godine starim pokušajem ubojstva ruskog financijaša Aleksandera Antonova u Moskvi. Iako su tri Čečena osuđena za izvođenje napada Gorbuntsov je moskovskim detektivima dao nove informacije o slučaju i njegov odvjetnik tvrdi da je to najvjerojatniji motiv napada. Ovaj slučaj ponovo je skrenuo pozornost na živopisnu rusku dijasporu u Londonu koja prema procjenama broji 300.000 duša.

Najbogatiji članovi

Najviše pažnje privlače njeni najbogatiji članovi koji su ostavili dubok trag na više sfera britanskog i londonskog života. Roman Abramovič, nekad siroče, a danas jedan od najbogatijih Rusa, stigao je 2004. i pokrenuo modu kupovanja engleskih nogometnih prvoligaša. On je samo jedan od brojnih glavnih lica ruske tranzicije s, makar djelomičnim, prebivalištem u gradu na Temzi.

Osim na poslovnu scenu, u koju su se lako ubacili, i tržište nekretnina, koje su poharali, velik su trag ostavili i na britanske sudove i tamošnje odvjetničke kompanije, donoseći im milijune u sudskim troškovima i svjetsku reputaciju zbog vođenja bitki ruskih financijskih titana.

Jedna od najpoznatijih je bitka kralja aluminija, Olega Deripaske, i uzbekistanskog biznismena Michaela Cherneyja. Spor je prozvan aluminijskim ratom jer je Deripaska, čije se bogatstvo prije krize procjenjivalo na 28 milijardi dolara, optužen da je oteo Cherneyjev udio u velikom ruskom kraljevstvu metala.

Isto vrijedi za Romana Abramoviča, koji je ušao u sudski spor s bivšim poslovnim partnerom Borisom Berezovskim, u Rusiji optuženim za varanje na porezu. Britanska javnost napeto je pratila, žedna detalja o podrijetlu njihova bogatstva. Bila je to vjerojatno najskuplja parnica u povijesti britanskog pravosuđa, u kojoj se presuda još očekuje, a svakako vrijedan sat iz povijesti ruske privatizacije.

Luksuzne akvizicije

No, Rusi u Londonu, osim luksuznim akvizicijama, pažnju privlače i incidentima, koji podsjećaju koliko je opasno biti velika zvjerka u svijetu divlje ruske oligarhije. Jedan od razloga masovnog egzodusa bogatih Rusa u London svakako je sigurnost od države koja je na primjeru Mihaila Hodorkovskog, koji trenutno služi kaznu u ruskom zatvoru, pokazala kako je lako pasti s tajkunskog trona.

Brojni tajkuni pobjegli su u Britaniju, zatraživši azil i premjestivši tamo dio svog bogatstva, kako bi se spasili od toga. No, kako pokazuje slučaj ruskog političkog disidenta Aleksandera Litvinenka iz 2006., prijestolnica Njezina kraljevskog veličanstva samo je tri i pol sata leta udaljena od majčice Rusije i njezina ponekad smrtonosnog kapitalizma i politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:54