VELIKI OBRAT

Čitava Europa gledala je sinoć ovu debatu, Otok ‘gori‘, zapanjujuće što je učinio Sunak, Starmera ‘ubilo‘ pitanje voditelja!

Sunak je, slažu se komentatori, odnio pobjedu u sučeljavanju sa Starmerom

Starmer i Sunak na debati

 Screenshot ITV

Izbori u Velikoj Britaniji sve su bliži, a oporbeni laburisti predvođeni Sir Keirom Starmerom favoriti su za pobjedu na njima i preuzimanje vlasti od konzervativaca Rishija Sunaka. Sinoć je održana debata između dva glavna kandidata za premijera, a opći je dojam komentatora da je Sunak nešto bliži ostanku u Downing Streetu nego što je bio prije debate, nakon što je praktički jednoglasno proglašen pobjednikom u sinoćnjem sučeljavanju.

Prva je debata donijela brojne zanimljive teme, mahom iz unutarnje politike pa su tako Starmer i Sunak razgovarali su o poreznoj politici zemlje, kako zaustaviti štrajk mladih liječnika, kako smanjiti stopu kriminala, a neizbježna je tema, kao i obično bila i imigrantska politika.

Započelo je vatreno, a prva su tema bili migranti. Mišljenja su, jasno, bila suprotstavljena, a Sunak je upozorio da će se problem ilegalnih imigranata riješiti samo ako on ostane na vlasti, dok će se situacija, dođu li na vlast laburisti, pogoršati. Starmer se cijelo vrijeme pozivao na zakone, kako britanske, tako i međunarodne, dok je Sunak bio odrješitiji u nastupu.

- Ostanem li, imigranti se vraćaju u svoje zemlje, letove ćemo im organizirati odmah u srpnju. Dođu li laburisti, ti će ljudi ostati na našim ulicama, rekao je aktualni premijer.

Burno je bilo i u raspravi o prezima. Sunak je Starmera napao odmah na startu, ustvrdivši da će laburisti odmah podići porez u iznosu 2000 funti jer ‘to im je u krvi‘, na što mu je Starmer odgovorio da su porezi podizani i za vrijeme vladavine konzervativaca, no Sunakove riječi ipak nije dematirao.

Ostatak rasprave o porezima prošao je u istom tonu. Sunak je najavljivao da će laburisti dizati porez ako dođu na vlast te da narod ima izbor između jasnog plana koji nudi njegova vlada i dizanja poreza koje nudi Starmer. Starmer je odgovorio da je Sunak digao stope poreza 26 puta te da je porez najviši u posljednjih 70 godina, ali ostao je dojam da je Sunak i ovdje poentirao jer se Starmer nije uspio obraniti od priče o novom podizanju poreza.

Dotakli su se i brojnih drugih tema, među kojima su bile i mirovine, život mladih u zemlji, štrajk mladih liječnika, socijalna skrb, a poseban je fokus bio na obrani zemlje i klimatskim promjenama, kao i odnosu koji bi imali s Donaldom Trumpom ukoliko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima.

Sunak je, odmah u startu dijela debate o obrani ustvrdio da bi dolazak Starmera na čelo zemlje ugrozio sigurnost jer ne planiraju do 2030. godine uložiti 2,5 posto BDP-a u obranu te da ne vjeruje da mogu Veliku Britaniju učiniti sigurnim mjestom za život u vremenu koje je najteže od Hladnog rata.

- Čovjek koji treba biti njegov zamjenik ne vjeruje u nuklearno odvraćanje, najveći jamac naše sigurnosti. Samo nama možete vjerovati da će zemlja biti sigurna, rekao je Sunak.

Jedna od rijetkih točaka oko koje su se složili bila je situacija u Gazi. Obojica su pozvala na primirje i završetak sukoba te rješenje s dvije države.

Također, složili su se i oko činjenice da će SAD ostati najsnažniji partner Velike Britanije tko god pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ipak, mnogi u Britaniji komentiraju da je Keitha Starmera pokopalo jedno jedino pitanje. U jednom trenutku, voditelj pita obojicu bi li ikada pomislili o privatnom umjesto državnom liječenju. Sunak nedvosmisleno odgovara da "bi", a Starmer odgovara da "ne bi".

- Ni pod cijenu toga da je u pitanju netko koga zaista volite?", pitao je voditelj Starmera. Starmer je ostao dosljedan inicijalnom odgovoru, tvrdeći da mu supruga radi u javnom britanskom zdravstvu i da mu isto "teče kroz krv". Mnogi u Britaniji danas komentiraju kako je Starmerov odgovor zvučao krajnje neiskreno te da nema ništa loše u tome da se potraži privatna liječnička pomoć.

Sama debata završila je u opuštenijem tonu kada su oba kandidata dala savjete engleskom izborniku Garethu Southgateu za nadolazeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Doduše, bacili su floskule u eter, ali tko zna, možda baš to i treba Southgateu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 08:39