ČIME JE BREIVIK UBIJAO

Čime je Breivick ubijao: Glock s produženim spremnikom, sačmarica te automatska puška

Anders Behring Breivik u Oslu i na otoku Utoya ubio je 92 osobe auto bombom, automatskom puškom, sačmaricom i pištoljem Glock .

Norveška policija još uvijek nije precizirala o kojoj je vrsti eksploziva i pušaka riječ.

Vlasnik je poljoprivredne farme te je prije dva mjeseca kupio šest tona umjetnog gnojiva i pretpostavlja se da je za auto bombu koristio amonium nitrat, odnosno umjetno gnojivo.

400 kilograma gnojiva

Stručnjaci za eksploziv na temelju fotografija s mjesta eksplozije u Oslu kazali su nam da je u automobilu moglo biti oko 400 kilograma umjetnog gnojiva. Kako je amonium nitrat sastavni dio klasičnog eksploziva, dovoljna je manja količina poticajnog eksploziva koji aktivira gnojivo, čija je razorna moć iznimno velika. Prema nekim procjenama, za aktiviranje je dovoljno i 100 grama eksploziva. Auto bomba je aktivirana na dva načina: daljinskim ili vremenskim upaljačem. Pretpostavka je da je Breivik auto bombu aktivirao daljinskim upaljačem kada je već bio blizu otoka Utoye. S obzirom na to da je auto bomba postavljena u relativno uskoj ulici, nakon eksplozije stvorio se jaki udarni val koji je između zgrada dobio na silini.

Kao u Oklahoma Cityju

Istu mješavinu umjetnog gnojiva 1995. godine iskoristili su Timothy McVeigh i Terry Nichols za napad na Federalnu zgradu u Oklahoma Cityju. U automobil parkiran na prvom katu podzemne garaže stavljeno je pet tona umjetnog gnojiva. Ubijeno je 168 osoba, zgrada je srušena, a motor automobila pronađen je kasnije pet katova ispod automobila. Za masakr na otoku Utoya Breivik je koristio automatsku pušku, sačmaricu i pištolj Glock. Policija je objavila da je naoružanje bilo uredno prijavljeno. Svjedoci tvrde kako je kod sebe imao punu torbu streljiva. Kod sebe je najvjerojatnije imao Glock kalibra 9 milimetara koji ima produženi spremnik.

15 + 15 metaka

To znači da uz klasični spremnik od 15 metaka ima i dodatnih 15 metaka. Riječ je o vrlo ubojitom oružju, posebno kod se koristi na bližoj udaljenosti, kao što je to bilo na norveškom otoku. S obzirom na to da je iz automatske puške pucao na vrlo maloj udaljenosti, jednim metkom ubijeno je ili ozlijeđeno dvije, pa i više osoba. S obzirom na veliku potisnu moć i veliku brzinu izlijetanja, metak na manjoj udaljenosti može proći kroz više tijela i usmrtiti više osoba. Sačmaricu je, prema tvrdnjama svjedoka, koristio za ubijanje osoba koje su već ležale na zemlji. Bilo da su bile ranjene ili su se pomaknule i time mu dale do znanja da su još žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:19