OPORAVAK GOSPODARSTVA

Cijene nafte na kraju godine prešle 79 dolara: Sljedeće godine očekuje se daljnji rast cijena

Najvišu su razinu cijene ove godine dosegnule u listopadu kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara.

Cijena goriva/Ilustracija

 Chris Delmas/afp

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara, poduprte oporavkom svjetskog gospodarstva od pandemijske krize i ograničenom opskrbom koji su nadjačali širenje nove varijante koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila 79,50 dolara, a na američkome 76,89 dolara.

U Londonu cijena nafte trebala bi završiti godinu u plusu 53 posto, dok na američkom tržištu ide prema dobitku od 58 posto. To je njezin najveći rast, na oba tržišta, od 2009. godine kada je porasla više od 70 posto.

Najvišu su razinu cijene ove godine dosegnule u listopadu kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara, a na američkome po 85,41 dolar.

U sljedećoj godini očekuje se daljnji rast cijena, paralelno oporavku potražnje za mlaznim gorivima.

- Imali smo deltu i omikron i razne vrste lockdowna i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi - rekao je Craig James iz australske brokerske tvrtke CommSec.

Na kraju tjedna i godine cijene je zakočio skok broja zaraženih covidom 19 u cijelom svijetu, od Australije do SAD-a, potaknut iznimnose zaraznom novom varijantom koronavirusa omikronom.

Američki zdravstveni stručnjaci upozorili su građane da se pripreme za ozbiljne poremećaje u nadolazećim tjednima, budući da će se stope zaraze vjerojatno pogoršati zbog učestalih putovanja tijekom blagdana i otvaranja škola nakon zimskih praznika.

S cijenom nafte blizu 80 dolara, Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici predvođeni Rusijom vjerojatno će na sastanku 4. siječnja potvrditi odluku o povećanju opskrbe u veljači za 400 tisuća barela dnevno, saznaje se iz četiri izvora.

- Mislim da će OPEC+ biti izložen snažnom pritisku da osigura dovoljno nafte na tržištu - rekao je James.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:05