PROTUZAKONITO MUČENJE

CIA U STRAHU OD ZAKLJUČAKA ISTRAGE AMERIČKOG SENATA 'Obama će nas sve poslati u zatvor!'

 AFP

WASHINGTON - Da, bespotrebno smo mučili ljude nakon 11. rujna - priznao je u petak svijetu američki predsjednik Barack Obama dok se čeka objava izvještaja Obavještajnog odbora Senata o CIA-inu mučenju uhićenika osumnjičenih za terorizam.

Koliko je za američku obavještajnu službu nezgodan taj izvještaj, govori i činjenica da su CIA-ini agenti špijunirali kompjutore dužnosnika zaduženih za istragu, panično pokušavajući doznati što sve “imaju”.

Revizija kod Obame

Sada, pak, napeto iščekuju javnu objavu dokumenta zbog koje, govorka se, strahuju od posljedica, odnosno eventualnih kazni. Izvještaj je trenutačno na revizijskom čitanju u Bijeloj kući, nakon čega će biti vraćen istražnom odboru koji će odlučiti prihvaća li ili ne unesene promjene. A onda će biti prezentiran javnosti.

Da su američki tajni agenti koristili metode mučenja kako bi dobili informacije od uhićenih osumnjičenika za terorizam, zna se odavno. Waterboarding, simulacija utapljanja ispitanika, sprečavanje sna, golotinja, izlaganje hladnoći... O tim i drugim metodama mučenja za istražni odbor svjedočili su deseci uhićenika.

No, ono što je istaknuo Obama, a bit će potvrđeno novim dokumentom, jest da se nehumanim metodama nisu dobile nikakve vrijedne informacije. A da američke tajne službe nemaju naročiti kodeks ponašanja i da se ne libe prijeći svoje ovlasti i danas, pokazalo je provaljivanje u kompjutore zaposlenika istražnog odbora koje je otkriveno još u siječnju.

- U izvještaju će biti navedene stvari koje nas neće učiniti ponosnima što smo Amerikanci - naveo je u međuvremenu Obama, komentirajući nalaze koji su mu stigli na stol. Istodobno je stao iza šefa CIA-e Johna Brennana izjavivši kako on uživa njegovo puno povjerenje. - Agencija je imala svojih padova, no imajte na umu da je Brennan čovjek koji je pozvao na istragu i već je oformio ekipu koja će osigurati da se nešto slično više ne ponovi.

CIA se ispričava

Obama je kritizirao metode torture, no isto je tako naveo da ne treba demonizirati agente CIA-e jer su radili pod velikim stresom ne znajući slijede li novi napadi. Ipak, “SAD je prešao granicu”, priznao je Obama. Teško da će to pomoći CIA-i u valu optužbi za neprihvatljiv način rada. Podsjetimo, Brennan je nakon informacije o upadu u kompjutore istražitelja dugo tvrdio da to nije istina. Tek je istraga unutarnje kontrole pokazala suprotno. Brennan se u četvrtak, neočekivano, ispričao senatskom odboru zbog opstruiranja istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:27