ANALIZA RATNIH GODINA

CIA OTVARA ZA JAVNOST TAJNE PODATKE O RATU U BIH Što su američki špijuni radili u Bosni?

Na simpoziju će ugledni govornici pokušati rasvijetliti rad obavještajnih službi u tom sukobu
 Arhiva

Biblioteka Clinton iz Little Rocka u Arkansasu i CIA objavili su da će početkom listopada dati na uvid, odnosno deklasificirati više od 300 tajnih obavještajnih podataka iz vremena rata u Bosni i Hercegovini 1991.-'95.

Kako piše Arkansas News, bivši predsjednik Bill Clinton govorit će na simpoziju – Bosna, obavještajne službe i Clintonovo predsjednikovanje, gdje će protumačiti obavještajne dokumente iz tog vremena koji će biti dostupni javnosti.

Osim bivšeg predsjednika Clintona, na simpoziju će, kako se očekuje, govoriti i tadašnja državna tajnica Madeleine Albright, bivši zapovjednik NATO-a u Europi general Wesy Clark, zamjenik direktora CIA-e iz tog vremena John Gammon, bivši Clintonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Sandy Berger te savjetnik za nacionalnu sigurnost tadašnjeg potpredsjednika Ala Gorea Leon Fuerth.

Na simpoziju će ugledni govornici pokušati rasvijetliti rad obavještajnih službi u tom sukobu . Inače predsjednik Clinton je 1995. godine potpisao Ukaz 12958 kojim se dozvoljava klasifikacija, zaštitu i otvaranje tajne informacije od nacionale i državne važnosti. Tako je bilo otvoreno na tisuća obavještajnih podataka, a 'Bosanska kolekcija' je najmlađa od svih koji su dostupna javnosti i sadrži tajne depeše, video i audio zapise, fotografije te mnogobrojne analize stanja u BiH i okruženju tih ratnih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 05:08