VISOKI PREDSTAVNIK

Christian Schmidt najavio obračun s onima koji niječu genocid i ratne zločine

Schmidt je u Srebrenici sudjelovao na konferenciji posvećenoj sjećanju na srebreničku tragediju

Christian Schmidt

 Antonio Balić/Cropix

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt najavio je u ponedjeljak kako planira odlučno djelovati da bi svi oni koji niječu genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine za to snosili sankcije predviđene zakonom.

Schmidt je tijekom dana u Srebrenici sudjelovao na konferenciji posvećenoj sjećanju na srebreničku tragediju, koju je organizirao Memorijalni centar Potočari, i tom je prigodom izjavio kako je od pokolja u kojemu su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u srpnju 1995. ubili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka gore samo slušati pokušaje da se razmjeri tog zločina umanje.

"Radit ću na tome da se poduzmu pravni koraci protiv svih oni koji niječu genocid i koji nastavljaju tim putem", kazao je Schmidt u Srebrenici.

Najavio je i kako će na središnju komemoraciju u povodu 28. obljetnice genocida, koja će biti održana u utorak u Srebrenicu, doći i glavni tužitelj Bavarske sa suradnicima, a svi oni su osobe s velikim iskustvom u predmetima nijekanja nacističkog holokausta.

Schmidtov prethodnik Valentin Inzko nametnuo je 2021., uoči odlaska s dužnosti visokog predstavnika, izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je kaznenim djelom postalo nijekanje ratnih zločina utvrđenih presudama domaćih ili međunarodnih sudova.

Za ta su kaznena djela predviđene kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora, no po toj osnovi u BiH još nitko nije procesuiran iako najviši dužnosnici iz reda bosanskih Srba, uključujući Milorada Dodika, nastavljaju nijekati da je u Srebrenici počinjen genocid.

"U Srebrenci nije bilo genocida, a počinjen je težak zločin", formulacija je koju opetovano koristi Dodik.

Iz Tužiteljstva BiH su pojasnili kako imaju problem s formulacijama iz izmjena Kaznenog zakona jer one predviđaju zatvorske kazne u slučaju da nijekanje ratnih zločina ima za cilj "potaknuti na nasilje ili mržnju" protiv pripadnika određene etničke, vjerske ili rasne skupine.

Na konferenciji u Srebrenici u ponedjeljak je bio i izvršni potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft, a ravnatelju Memorijalnog centra Potočari Emiru Suljagiću to je bio povod da u osobno ime pred sudionicima iskaže žaljenje i ponudi ispriku zbog činjenice da je dio njegovih sunarodnjaka tijekom 2. svjetskog rata sudjelovao u nacističkim postrojbama koje su činile zločine i nad Židovima.

Pri tom je podsjetio na odgovornost pripadnika zloglasne 13. SS "Handžar divizije" za ratne zločine kao i na to da su ondašnji muslimani bili i u redovima ustaških postrojbi.

"Ja vam se zbog toga izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost", kazao je Suljagić pred Rosensaftom i njegovim suradnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:58